Hlavní obsah

Kandidát na kancléře se na místě apokalypsy smál

Novinky, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

O pořádné faux pas v kritické chvíli se postaral Armin Laschet, premiér Severního Porýní-Vestfálska, když v sobotu doprovázel prezidenta Franka-Waltera Steinmeiera při návštěvě katastrofou zasažených oblastí. Zatímco Steinmeier s vážnou tváří sliboval přítomným pomoc, Laschet se pár metrů za ním bavil s kolegy a asi půl minuty se přitom smál. Katastrofa, která si dosud vyžádala v Německu 157 obětí, se už stala politickým tématem.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Armin Laschet se smál během projevu prezidenta v záplavami postižené oblastiVideo: Reuters

 
Článek

Moment neunikl fotoreportérům a Laschet sklidil rozhořčené reakce. O to větší, že je kandidátem konzervativního bloku CDU/CSU na úřad spolkového kancléře v zářijových parlamentních volbách.

Foto: Pool, Reuters

Armin Laschet se smál během projevu prezidenta v záplavami postižené oblasti

„Nemám slov. Říká se, že v krizových chvílích se ukáže charakter,“ komentoval Laschetovo počínání generální tajemník sociálních demokratů (SPD) Lars Klingbeil. Magazín Focus v komentáři označil chování Lascheta za zavrženíhodné s tím, že v tuto chvíli by na místě zkázy lidé neměli projevovat jiné pocity než soucit a smutek.

Scéna se odehrála ve městě Erf­stadt, kde zdivočelá voda odplavila nebo zničila několik domů.

Laschet se později na Twitteru omluvil. „Osud postižených nám leží na srdci. O to více lituji dojmu, který vznikl během hovoru. Bylo to nevhodné a je mi to líto,“ napsal.

Merkelová: Němčina nemá slova pro devastaci, kterou živel způsobil

Evropa

Postiženou oblast navštívila i kandidátka Zelených na kancléřku Annalena Baerbocková. Jela však bez novinářů. Podle ní mělo Německo štěstí, že za desítky let zažilo jen málo přírodních katastrof. Opatření proti nim podle Baerbockové nebyla adekvátně zesílena, byť experti varovali úřad extrémním počasím v souvislosti s klimatickými změnami. Ty se podle ní podceňují.

Další opoziční strana FDP kritizovala spolkového ministra vnitra Horsta Seehofera (CSU), že selhal v oblasti civilní ochrany, protože se varování meteorologů nedostala včas k lidem: „Je to velké selhání, ze kterého by měl spolkový ministr Seehofer vyvodit osobní odpovědnost.”

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Letecké záběry z NěmeckaVideo: Reuters

Reklama

Výběr článků

Načítám