Hlavní obsah

Nástupce Merkelové bude možná hned po Mikuláši

Právo, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německá sociální demokracie (SPD), Zelení a liberálové z FDP ve čtvrtek představili harmonogram zahájení jednání o vládní alianci. Koaliční dohoda by měla být hotova do konce listopadu a Olaf Scholz, kandidát SPD, by mohl být zvolen kancléřem už druhý prosincový týden. Vystřídal by tak po 16 letech Angelu Merkelovou z křesťanské demokracie (CDU).

Foto: Michael Kappeler, Reuters

Nejblíže má ke kancléřskému křeslu Olaf Scholz.

Článek

Lars Klingbeil, generální tajemník SPD, Michael Kellner, člen předsednictva Zelených, a Volker Wissing, generální tajemník FDP, se shodli, že „jízdní řád se už rýsuje“.

Klingbeil řekl, že příští středu by měli odborní politici všech tří stran začít pracovat na společném vládním programu ve 22 pracovních skupinách.

Důležité body jsou otevřené

Ty by se měly – s výjimkou víkendů – scházet k diskusím téměř každý den, aby mohly do 10. listopadu vypracovat stanoviska k jednotlivým oblastem. Ta by pak měla být předána hlavní vyjednávací skupině.

Jednají o německé vládě, ale sami se neshodnou. Zelené a FDP rozdělují klima a daně

Evropa

Wissing dodal, že soubor dohod by měl být zformulován do konce listopadu. Výsledek pak musí být potvrzen v rámci strany – v případě FDP na zvláštní stranické konferenci, u Zelených digitálním průzkumem mezi členy.

„V týdnu od 6. prosince bude zvolen nový kancléř a sestavena nová vláda,“ upřesnil.

Ve dvanáctistránkovém předběžném dokumentu formulovali vedoucí představitelé tří stran společné cíle a položili základy pro koaliční jednání. Některé sporné body již byly vyjasněny, ale důležité body, jako například financování plánovaných projektů, zůstávají otevřené.

Laschet na odstřel? Většina Němců chce, aby se volební lídr CDU po neúspěchu klidil

Evropa

„Tam, kde jsme se dohodli, jsme se dohodli,“ řekl a upozornil, že mnoho otázek bylo záměrně vynecháno. „Pracovní skupiny dostaly jasný mandát k tomu, aby se v nich konflikty řešily.“

Wissing hovořil o „ambiciózním plánu“. Kellner označil harmonogram za „složitý úkol“. „Je skoro jisté, že v určitém okamžiku se jednání zauzlí, avšak jsem si jist, že koaliční rozhovory budou korunovány úspěchem,“ dodal podle televize ARD.

Po volbách v roce 2017 trvala jednání o sestavení nové vlády několik měsíců. Po neúspěšném vyjednávání mezi CDU/CSU, Zelenými a FDP vznikla koalice mezi CDU/CSU a SPD.

Výběr článků

Načítám