Hlavní obsah

Katar zprostředkoval vrácení čtyř unesených dětí z Ruska na Ukrajinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtyři unesené ukrajinské děti se vrátí domů díky spolupráci, kterou navázal Katar s Ukrajinou a Ruskem. S odkazem na katarského úředníka o tom informuje agentura Reuters, podle které Dauhá doufá, že se v budoucnu podaří vrátit více unesených dětí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Přivážíme domů čtyři ukrajinské děti, které byly nezákonně deportovány do Ruské federace,“ uvedl na sociální síti X Andrij Jermak, vedoucí ukrajinské prezidentské kanceláře.

Podle něj se na Ukrajinu vrátí tři chlapci a jedna dívka. „(Vrátí se) šestiletý, tříletý a devítiletý chlapec a sedmnáctiletá dívka,“ dodal bez dalších podrobností Jermak.

Agentura Reuters uvedla, že šestiletý chlapec se minulý týden setkal se svojí babičkou na katarském velvyslanectví v Moskvě. Tohle pondělí se následně spolu přes Estonsko vrátili na Ukrajinu.

Ve stejný den byl katarským diplomatům v Moskvě předán nejmladší z chlapců, který má být společně s devítiletým chlapcem a sedmnáctiletou dívkou vrácen na Ukrajinu tento týden.

„Fungující spolupráce“

Podle katarského představitele, který s agenturou Reuters hovořil pod podmínkou anonymity, návrat prvních čtyř dětí testuje systém, jenž Katar zavedl po měsících utajovaných rozhovorů s Moskvou a Kyjevem.

„Jak ukrajinští, tak ruští představitelé byli ochotni spolupracovat,“ uvedl oslovený katarský úředník s tím, že se Kyjev na Dauhá obrátil s žádostí o zprostředkování jednání s Ruskem ohledně vrácení unesených dětí.

Katarská ministryně pro mezinárodní spolupráci Lolwah Al-Khaterová v prohlášení vrácení dětí potvrdila a označila ho za „pouze první krok“. Zároveň ale oslovený katarský představitel uvedl, že není jasné, kolik dalších dětí Rusko na Ukrajinu vrátí.

Desetitisíce unesených dětí

Podle Kyjeva bylo z Ukrajiny do Ruska nebo na území okupované Moskvou uneseno asi 20 tisíc dětí. Pouhé čtyři stovky z nich se podle Reuters vrátily domů.

Moskva, která loni v únoru zahájila invazi na Ukrajinu, to ale odmítá a uvádí, že „zranitelné děti z válečné zóny ochránila“.

Mezinárodní trestní soud vydal v březnu zatykač na ruského prezidenta Vladimira Putina a zmocněnkyni pro práva dětí Mariju Lvovou-Bělovovou a obvinil je z válečného zločinu nezákonné deportace dětí z Ukrajiny.

Lvová-Bělovová ale veškerá obvinění odmítá. Novinářům v Moskvě navíc sdělila, že se zakládá na „masivní dezinformační kampani, kterou rozpoutal kyjevský režim“.

Ruská komisařka přiznala deportace dětí z Ukrajiny

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám