Hlavní obsah

Nás nezastrašíte. Ukrajinu budeme dále podporovat, vzkázal po útoku na Oděsu řecký premiér Kremlu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řecký premiér Kyriakos Mitsotakis vzkázal Kremlu, že útok, který ruská armáda ve středu podnikla na ukrajinskou Oděsu v době jeho návštěvy, ho nijak nezastrašil a že i nadále bude podporovat Ukrajinu jako doposud. S odkazem na řecký server ERT News o tom informuje list Ukrajinska Pravda.

Řecký premiér Mitsotakis uctil spolu se Zelenským oběti útoku v Oděse.Video: Reuters

 
Článek

„Máme pro Kreml jediný vzkaz: Nás nezastrašíte. Budeme Ukrajinu i její skvělé občany podporovat tak dlouho, jak jen to bude nutné. A samozřejmě v tomto rozhodnutí zůstaneme naprosto jednotní,“ prohlásil podle ukrajinského listu Mitsotakis na konferenci Evropské lidové strany v rumunské Bukurešti.

Řecký premiér dále zdůraznil, že Evropská unie vyslala jasný vzkaz, že Evropa nikdy nebude akceptovat žádné porušování mezinárodního práva, územní celistvosti nebo přesouvání hranic silou.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se s Mitsotakisem setkal ve středu 6. března v Oděse. Při jeho návštěvě na město zaútočila ruská armáda a střely podle ukrajinských médií dopadly jen několik stovek metrů od obou lídrů. Podle řeckých médií se Rusko snažilo zasáhnout kolonu se Zelenským.

Nejvyšší představitelé EU na incident okamžitě reagovali. Předseda Evropské rady Charles Michel označil ruský útok za „odsouzeníhodný a pod úrovní i kremelské hry“, zatímco předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová jej označila za podlý.

Rusko zaútočilo na Oděsu v době návštěvy řeckého premiéra. Cílem měl být Zelenskyj

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám