Hlavní obsah

Moskevský vrchní rabín uprchl z Ruska. Nutili ho podpořit válku na Ukrajině

– Jeruzalém/Moskva

V Moskvě pracoval jako vrchní rabín od roku 1993, do ruského hlavního města už se ale Pinchas Goldschmidt nevrátí. Dostal se pod tlak ze strany tamních úřadů, když odmítl podpořit „speciální vojenskou operaci“ na Ukrajině. Raději se uchýlil do Izraele. Na Twitteru to uvedla jeho snacha.

Foto: Profimedia.cz

Vrchní moskevský rabín Pinchas Goldschmidt

Článek

„Konečně mohu sdělit, že se vrchní rabín a jeho manželka dostali pod tlak ruských úřadů, které chtěly, aby podpořili vojenskou operaci na Ukrajině – odmítli,“ napsala novinářka a snacha rabína Avital Chizhik-Goldschmidtová.

Goldschmidt přitom nebyl nijak zvlášť hlasitým kritikem války na Ukrajině, ale podle francouzského listu Le Figaro byl situací znepokojen. V polovině února, ještě před ruskou invazí, měl oslovit rabíny v sousedním Moldavsku, aby je varoval před potenciálně velkým množstvím uprchlíků.

Moskvu rabín Goldschmidt opustil v květnu. Aktuálně se nachází v Izraeli.

Teprve před nedávnem byl přitom Goldschmidt opětovně zvolen do funkce vrchního rabína v Moskvě. Jeho minulost už byla v Rusku v minulosti problémová. V roce 2005 mu úřady při zpáteční cestě do Moskvy nepovolily vstup na ruské území a trvalo několik týdnů, než se situace vyřešila. Goldschmidt navíc nedostal žádné vysvětlení, do médií pouze prosákla informace o otázkách národní bezpečnosti.

EU ustoupila Maďarsku. Na sankčním seznamu nebude patriarcha Kirill

Evropa

„Rabínský soud v Moskvě nadále funguje pod jeho vedením a poskytuje pomoc těm, kteří ji potřebují,“ napsali vůdcům ruských židovských komunit hlavní aškenázští a sefardští rabíni Izraele David Lau a Jicchack Josef.

Vrchní ruský rabín zůstává, i když válku odsoudil

Někteří další vrchní rabíni ale v Rusku zůstávají, včetně vrchního rabína v zemi Berela Lazara. Ten se přitom vůči válce na Ukrajině vymezil. „Zastavte to šílenství, aby nemuseli umírat další lidé,“ uvedl ve svém prohlášení. Ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova vyzýval k omluvě za výroky o tom, že Adolf Hitler měl židovské kořeny a mezi Židy jsou největší antisemité.

Od Lazara se přitom jednalo o překvapivé prohlášení, protože ho pojí poměrně silné vazby s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, připomněl The Times of Israel.

Lazar i Goldschmidt stihli v dřívějších rozhovorech upozornit na to, že Rusko opustilo od začátku války hodně Židů. V rozhovoru pro Deutche Welle Goldschmidt minulý týden uvedl, že se jedná o „velmi signifikantní“ část ruského židovstva, které mělo podle dva roky starého průzkumu 155 tisíc členů.

Reklama

Výběr článků

Načítám