Hlavní obsah

Nacionalisté vyrazili do ulic Varšavy. Pálili fotky Tuska i vlajky EU a Německa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Poláci ve čtvrtek oslavují Den nezávislosti, kterou po 123 letech získali 11. listopadu 1918. Ve Varšavě a dalších městech si událost připomínají nacionalistické organizace i jejich odpůrci. Ulicemi polských měst pochoduje přes 100 tisíc lidí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Varšavu ochromil pochod nacionalistůVideo: Reuters

 
Článek

Kromě vlasteneckých písní a hesel nesli někteří nacionalisté transparenty proti Evropské unii.

Spálili také německou vlajku i fotografii bývalého premiéra a předsedy Evropské rady Donalda Tuska, kterého přívrženci vládnoucí strany Práva a spravedlnosti (PiS) dlouhodobě považují za zrádce vlasti.

Nedovolili jí potrat, kvůli tomu zemřela. Desetitisíce Poláků vyrazily do ulic

Evropa

Demonstrace se ve Varšavě podle serveru Onet.pl účastní zástupci polské a italské krajní pravice. Starosta města Rafal Trzaskowski se pokusil pochod zakázat, ale vládnoucí PiS jej prosadila s tím, že bude mít státní charakter.

„Trvá válka s Německem a s Evropskou unií, pokračuje méně viditelná válka civilizací,” prohlásil Robert Bonkiewicz, který stojí v čele organizace pořádající pochod.

„Dosavadní hegemon, Spojené státy, odcházejí z pozice vůdce. Vzniká nový řád. Na nás záleží, zda budeme státem připraveným nést plamen křesťanské civilizace na Západ,” zdůraznil Bonkiewicz podle listu Gazeta Wyborcza.

Ve Varšavě se souběžně uskutečnily desítky menších shromáždění i pochodů. Na jednom z nich představitelky ženských organizací vyjádřily nespokojenost se současnou mimořádně přísnou interrupční politikou.

Dva Poláci pašovali migranty z Iráku v sanitce

Evropa

Zároveň vyzvaly vládu, aby změnila legislativu, která v podstatě úplně zakazuje potraty v zemi.

Připomněly i nedávnou tragédii, kdy 30letá žena zemřela na otravu krve, protože jí lékaři v obavě před postihem odmítli vykonat interrupci vážně poškozeného plodu.

Foto: Czarek Sokolowski, ČTK/AP

Poláci vyrazili do ulic při příležitosti výročí Dne nezávislosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám