Hlavní obsah

Na Urale unikl uran v podniku Rosatomu, jeden mrtvý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

K nehodě s fatálními následky došlo v pátek ráno v ruském městě Novouralsk v Uralském elektrochemickém kombinátu (UEChK), který spadá do skupiny Rosatom. V dílně č. 53 unikl uran z hermeticky uzavřené lahve s ochuzeným hexafluoridem uranu. Jeden člověk zemřel, ostatní zaměstnanci byli evakuováni, napsala agentura RBK.

Foto: Profimedia.cz

Pracovník Uralského elektrochemického kombinátu v Novouralsku

Článek

Podle vyjádření nejmenovaného pracovníka Rosatomu jeden ze zaměstnanců utrpěl zranění hlavy neslučitelná se životem v důsledku dehermetizace lahve s uranem o objemu jednoho kubického metru, uvedla RBK.

Podnik zveřejnil tiskovou zprávu, podle níž jde o nehodu lokálního významu, která nijak neohrožuje další pracovníky a místní obyvatele.

Informoval přitom o jednom „zasaženém“ bez dalšího upřesnění. O tom, že jeden člověk zemřel, ale napsala státní agentura RIA-Novosti s odvoláním na záchranáře.

„Situace má lokální charakter a je územně omezena daným výrobním úsekem. Personál dílny byl evakuován, probíhá její sanace. Radiační situace v podniku i mimo něj je v normě. Jakékoliv nebezpečí obyvatelům Novouralsku a zaměstnancům nehrozí,“ uvedl podnik ve zprávě, kterou zveřejnil na sociální síti VKontaktě.

Důvody incidentu se zjišťují.

Starosta města Vjačeslav Tjumencev vyzval občany, aby nepodléhali panice. „Obracím se na Novouralce s prosbou, aby nepropadali panice, nešířili zprávu prostřednictvím messengerů. Ochraňujte své blízké, ujistěte je, že nebezpečí nehrozí. Situace je pod kontrolou,“ apeloval na sociální síti.

Akciová společnost Uralský elektrochemický kombinát je největším podnikem svého druhu, kde se obohacuje uran pro účely výroby jaderného paliva do jaderných elektráren a dalších jaderných zařízení, uvádí RIA-Novosti.

Rusko dodává Číně obohacený uran, obavy z jaderného arzenálu Pekingu rostou

Svět

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám