Hlavní obsah

Na Ukrajině se rozhořela občanská válka, varoval Putin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Petrohrad
Aktualizováno

Ruský prezident Vladimir Putin v pátek varoval před „skutečnou a nebezpečnou občanskou válkou”, která se rozhořela na Ukrajině před nedělními prezidentskými volbami. Při vystoupení na mezinárodním ekonomickém fóru v Petrohradě dodal, že chaos je výsledek „převratu“, jak označuje odstavení prezidenta Viktora Janukovyče a nástup opozice. Výsledky nových voleb ale bude respektovat.

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin hovoří na ekonomickém fóru v Petrohradu.

Článek

Krizi podle Putina rozpoutalo loňské odmítnutí tehdejšího ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče podepsat dohodu o přidružení s Evropskou unií. Následoval státní převrat, ”podpořený našimi americkými přáteli”, a nakonec chaos a ”skutečná občanská válka”, prohlásil Putin před podnikateli.

Dodal, že postsovětské státy musejí stát na stráži před širší destabilizací.

Putin také dal najevo strach, že by Ukrajina mohla vstoupit do NATO a na jejím území by se vybudoval americký protiraketový štít: „Napadá nás, že příštím krokem je Ukrajina v NATO. A pozítří tam už mohou být prvky americké protiraketové obrany. A nikdo se o tom s námi nebaví.

Obává se také, že by skončily těsné vztahy s Ukrajinou, která se podílí i na dodávkách pro ruskou armádu. „Měli jsme úzkou kooperaci s ukrajinskou ekonomikou. Jen v odvětví obrany pro nás pracuje 245 ukrajinských podniků.” Konkrétně jmenoval motory pro vrtulníky Mil řady Mi-8/17/171, které se vyrábějí na Ukrajině. Vrtulník je jedním z nejúspěšnějších ruských produktů.

Výsledek voleb bude respektovat

Ruský prezident se dva dny před volbami vyjádřil, že jejich výsledky bude respektovat, i když separatisté se je snaží bojkotovat. Dal ale najevo určité výhrady.

„Chápeme, že lidé na Ukrajině chtějí, aby se vymanili z krize. Budeme jejich přání respektovat. Bylo by však lepší uspořádat referendum a přijmout novou ústavu. Podle stávající ústavy je Janukovyč pořád u moci,“ prohlásil Putin.

Ruský prezident také obhajoval anexi Krymu, kterou odsoudil Západ i Kyjev. Podle něj jen Moskva vyplnila „svobodnou vůli lidí“, kteří dali v referendu najevo, že chtějí Krym přidružit k Rusku.

Putin také varoval Západ před ukvapeným přijímáním sankcí proti Rusku: „Ekonomické sankce mají efekt bumerangu. Chápu podnikatele, kteří investovali do Ruska stovky miliónů a úspěšně zde podnikají. Ale co teď? Mají úspěšný byznys ukončit kvůli nesprávné politice?” dotázal se ruský prezident.

Ukrajině vzkázal, že musí platit za plyn, přičemž upozornil, že plynovou krizi nezavinilo Rusko: „Ohrožení dnešních dodávek plynu není naší chybou, ale zcela upřímně – každý chápe, že je to kvůli tranzitní zemi, Ukrajině, která zneužila situaci.“ Dodal, že Rusko poskytlo v tíživé ekonomické situaci zdarma 10 miliard kubíků plynu: „Musíme však mít hranice.“

Reklama

Výběr článků

Načítám