Hlavní obsah

Na střechách v Moskvě rozmisťují systémy protiletecké obrany

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

Na několik budovách v Moskvě byly rozmístěny systémy protivzdušné obrany schopné ničit i bezpilotní letadla a střely s plochou dráhou letu, napsaly list The Guardian a časopis Newsweek. Na sociálních sítích se objevily jejich obrázky.

Na střechách v Moskvě rozmisťují systémy protiletecké obranyVideo: Reuters

 
Článek

Jeden armádní systém Pancir S1 je na střeše osmipodlažní budovy u řeky Moskvy, která patří ministerstvu obrany, zmínil na Twitteru Rob Leen z Eurasijského programu na Institutu pro zahraniční politiku v Londýně. Další byl umístěn na střechu vzdělávacího střediska ve čtvrti Taganka jen 2,5 km od Kremlu.

Ruská média informovala i o rozmisťování dalších systémů protivzdušné obrany S-400, které už metropoli chrání.

Moskva je chráněna před útoky právě systémy S-400, které jsou účinné proti balistickým raketám i letadlům, ale nejsou schopny zasahovat proti malým cílům letícím nízko. Systém protivzdušné obrany krátkého dosahu Pancir S1 je schopen ničit letadla, vrtulníky a střely s plochou dráhou letu, ale i vojenské nebo komerční drony. Oba systémy se často využívají v kombinaci, kdy druhý chrání před nízkoletícími menšími objekty a likviduje ty rakety, které nesestřelil S-400.

Systémy byly ve městě rozmístěny před jednáním ministrů obrany západních zemí v německém Ramsteinu, kde se má rozhodovat o další pomoci Ukrajině. Zřejmě jí budou přislíbeny těžké zbraně včetně tanků. O poskytnutí střel, které by mohly útočit hlouběji v ruském zápolí, se ovšem nikdy ani neuvažovalo a Západ to odmítal.

Ukrajinci však byli schopní několikrát vyslat drony nad ruská letiště vzdálená několik set kilometrů od fronty, jako je Engels nebo Baltimor u Voroněže či saratovská základna. Moskva by tak mohla být v jejich doletu.

Foto: Twitter/Rob Lee, Bez zdroje

Systém protivzdušné obrany na budově v Moskvě

Rusové sice tvrdili, že drony vždy sestřelili, ale až u základen, takže dopadly v areálech základen, kde způsobily škody i na strategických bombardérech Tu-22M3. To naznačuje, že je nebyli schopni odhalit dříve a museli k jejich likvidaci použít systémy protivzdušné obrany krátkého doletu.

U Voroněže sestřelili ukrajinský dron, další útočil u Brjansku

Válka na Ukrajině

Rusy zaskočily ukrajinské útoky na letiště. Škody jsou těžko nahraditelné

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám