Hlavní obsah

Na Slovensku se množí dohady o tom, že Čaputová už nebude znovu kandidovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová (49) oznámí začátkem příštího týdne rozhodnutí v souvislosti se svou kandidaturou na další funkční období. V pátek to potvrdil mluvčí hlavy státu Martin Strižinec. Mezitím se na Slovensku množí dohady, že Čaputová už podruhé kandidovat nebude.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová podle Denníku N zvažuje, že už podruhé v prezidentských volbách kandidovat nebude

Článek

Jako první s touto informací přišel web štandard.sk s odvoláním se na „zdroje z prostředí prezidentky“.

Tato informace se objevila krátce poté, kdy slovenský parlament nevyslovil důvěru úřednické vládě premiéra Ľudovíta Ódora, kterou Čaputová před měsícem jmenovala.

Programové prohlášení Ódorovy vlády ve čtvrtek podpořilo jen 34 z 136 přítomných poslanců.

Podle Denníku N o možnosti, že opětovně nebude kandidovat, řekla Čaputová několika blízkým lidem a některým svým spolupracovníkům. Její mandát končí 15. června 2024.

Podle průzkumů veřejného mínění je Čaputová stále nejpopulárnějším slovenským politikem, ale její podpora postupně klesá.

Hlava státu čelí nevybíravým útokům opozice, která ji označuje za „americkou agentku“ a člověka amerického finančníka George Sorose. Kritici často útočí také na její rodinu a jejímu partnerovi Juraji Rizmanovi (46) někdo před časem poškodil automobil.

V přímých prezidentských volbách v roce 2019 získala Čaputová ve druhém kole 58,4 procenta hlasů. Podle agentury Median věří v současnosti prezidentce 34 % Slováků a nedůvěřuje až 48 procent.

Z dosavadních slovenských prezidentů nekandidoval na druhé funkční období jen Andrej Kiska, který byl předchůdcem Čaputové.

Čaputová varuje, že po slovenských volbách může být ohrožena další pomoc Ukrajině

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám