Hlavní obsah

Čaputová varuje, že po slovenských volbách může být ohrožena další pomoc Ukrajině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová varovala, že Slovensko může podlehnout dezinformacím šířeným proruskou propagandou a výsledky zářijových parlamentních voleb mohou ohrozit další slovenskou pomoc Ukrajině. Řekla to v rozhovoru pro web Politico.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová

Článek

Hlava státu konstatovala, že aktivní ruská dezinformační kampaň ohrožuje „mladou demokracii“ v její zemi. „Pozoruji v naší společnosti nejen polarizaci, ale také roztříštěnost,“ řekla v rozhovoru Čaputová.

Prezidentka rovněž uvedla, že pokud se do vedení země po podzimních předčasných parlamentních volbách dostanou populistické strany, slovenské postoje se na mezinárodní scéně „budou možná více podobat zahraniční politice typu Viktora Orbána“.

Web Politico si všímá, že Slovensko poslalo Ukrajině například své stíhačky MiG-29 a systém protivzdušné ochrany S-300, ale předseda nejsilnější opoziční strany Směr – sociální demokracie Robert Fico varoval, že pokud se jeho strana opět dostane k moci, nepošle na Ukrajinu „už ani náboj“.

Podpora NATO i EU na Slovensku klesá. Čtvrtina lidí vnímá pozitivně Putina

Evropa

Slovenské průzkumy

Podle průzkumu organizace Globsec by jen 58% Slováků hlasovalo v případném referendu za setrvání země v Severoatlantické alianci. Loni ještě vyjádřilo NATO podporu 72 procent Slováků. Na otázku, jak by hlasovali v případě referenda o setrvání, nebo vystoupení z NATO, až 33 procent Slováků zvolilo druhou možnost.

Až 66 procent respondentů věří, že Spojené státy se snaží vtáhnout Slovensko do války s Ruskem, protože z toho profitují. Jen 40 procent dotázaných se vyjádřilo, že za konflikt na Ukrajině je zodpovědné Rusko. Až 34 procent respondentů uvedlo, že ruská invaze je důsledkem provokací ze strany Západu. Pro srovnání, v Česku vnímá Rusko jako agresora 71 procent a v Polsku až 85 procent dotázaných.

Ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského vnímá pozitivně jen 31 procent Slováků a až 27 procent vnímá pozitivně ruského prezidenta Vladimira Putina.

Květnový průzkum preferencí politických stran podle agentury AKO (v %)
Směr 18
Progresivní Slovensko 14,3
SaS 8,3
OLaNO 7,4
Republika 6,9
KDH 6,6
Jsme rodina5,6

Nechceme útoky na Rusko. Je ale na Ukrajině, jak naše zbraně použije, řekl Bidenův mluvčí

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám