Hlavní obsah

Na Slovensku a v Německu nasněžilo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Výrazné ochlazení a srážky přinesly uprostřed léta ve Vysokých Tatrách sněžení. Sníh pokryl také nejvyšší horu Německa Zugspitze a slovinskou horu Kredarica.

Na hoře Nebelhorn v Bavorsku napadlo nečekaně 12 centimetrů sněhu.Video: AP

 
Článek

„Ve středu vpodvečer začalo na hřebenech Tater sněžit,“ uvedl web imeteo.sk. Podle webu byly ve středu v poledne na Lomnickém štítě (2 634 metrů nad mořem) čtyři stupně a po 16.00 začalo mrznout.

„Sněžilo nejen na Lomnickém štítě, kde se dokonce vytvořila sněhová pokrývka, ale zasněžené bylo také Lomnické sedlo,“ dodal web. Lomnické sedlo leží v nadmořské výši 2190 metrů.

Imeteo.sk v této souvislosti konstatuje, že do Evropy začal proudit velmi chladný vzduch ze Severního moře. „Vpády chladného vzduchu jsou sice běžné, ale současný vpád chladného vzduchu je zajímavý tím, že uprostřed léta přinesl na naše území první sníh,“ uvedl web.

Bublající hustý sirup. Moře u Floridy se ohřálo na nevídanou úroveň, může padnout světový rekord

Amerika

Teploty se na Slovensku ve středu pohybovaly o 8 až 13 stupňů pod dlouhodobým normálem.

Sníh napadl v Německu i Slovinsku

Vpád studeného vzduchu zaznamenali také v Německu. Na Zugspitze (2962 metrů nad mořem) napadlo pět až deset centimetrů sněhu a teploměr ukazoval ráno hodnotu minus čtyři stupně. Podle meteorologů může místy v Alpách napadnout až 30 centimetrů sněhu. Kvůli vysoké nadmořské výšce hory je ale běžné, že sníh padá i v létě.

Sněžení hlásili rovněž ze slovinské hory Kredarica (2541 metrů nad mořem) a výrazně sněžilo i v několika oblastech Švýcarska.

Kde v Řecku hrozí další požáry? Civilní ochrana zveřejňuje mapu rizik

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám