Hlavní obsah

Na Sibiři teploty klesly k minus 50 stupňům, problémy hlásí i Moskva

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco se Česko potýká s nejmrazivějším ránem dosavadní zimní sezony s teplotami na většině území kolem -12 stupňů, lidé na Sibiři hrají úplně jinou ligu. Na více než deseti místech tam teploměry ukázaly hodnoty pod minus 50 stupňů Celsia. V Moskvě se pak potýkají s následky vydatného sněžení, které způsobilo problémy na třech tamních největších letištích, zpozdilo se více než 70 letů, pět dalších bylo úplně zrušeno, uvedla ruská vládní agentura TASS.

MoskvaVideo: AP

 
Článek

Portál Jasia napsal, že nejchladněji bylo ve vesnici Ojmjakon v Sašské republice, kde naměřili hodnotu minus 56 stupňů Celsia. Jde o jedno z nejchladnějších trvale obydlených míst na planetě. Na letišti v Jakutsku, metropoli Sašské republiky, bylo v pondělí ráno minus 48 stupňů.

Většina území Sašské republiky se nachází v oblasti věčně zmrzlé půdy. Agentura Reuters píše, že teploty nižší než minus 50 stupňů Celsia jsou ale v posledních letech kvůli změnám klimatu méně časté než dříve a permafrost taje.

Moskva v problémech

V Moskvě muselo být kvůli vydatnému sněžení na třech největších letištích ve městě odloženo 73 letů a pět muselo být zcela zrušeno, píše ruská vládní agentura TASS. Letištní plochy zasypal sníh.

Je vám zima? Na nejchladnějším obydleném místě světa spadla teplota k -60

Koktejl

Sněhová vrstva v pondělí dosáhla 36 centimetrů, uvedla agentura TASS s odvoláním na ruský hydrometeorologický ústav, podle kterého se jedná o rekordní sněhovou nadílku od doby před 145 lety, kdy měření začalo.

Očekává se, že teploty v Moskvě tento týden klesnou k 18 stupňům pod bodem mrazu.

Zima v Česku

Zatímco na Sibiři místní stanice naměřily minus 53 stupňů Celsia, na většině území České republiky padaly teploty k minus 12 stupňům, někde ale mrzlo ještě mnohem víc. Na hodnotě 28,1 stupně pod bodem mrazu se rtuť teploměru zastavila ve Volarech na Šumavě, uvedl František Vavruška z z českobudějovické pobočky Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Pod -20 °C se teploty dostaly i v Orlickém Záhoří na Rychnovsku.

Mráz se očekává i v úterý. „Zítra (v úterý) po ránu bude -4 až -8 °C, při slabším větru kolem -10 °C. Během dalších nocí budou minima většinou do -5 °C, ojediněle až k -7 °C. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat kolem nuly,“ uvedl ČHMÚ na Facebooku.

Česko sevřel ledový krunýř. U Volar naměřili -28,1 stupně

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám