Hlavní obsah

Je vám zima? Na nejchladnějším obydleném místě světa spadla teplota k -60

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česko zažívá mimořádně chladný týden a nejinak je tomu i v Ojmjakonu – nejchladnějším místě na planetě, kde trvale žijí lidé. Jen teploty se tam pohybují poněkud jinde. V úterý v jakutské vesnici v Rusku naměřili -61 stupňů Celsia. Ve středu už se teplota vyšplhala na přijatelnější padesátkové mrazy.

Loni v prosinci klesly teploty v Ojmjakonu k -60 stupňům CelsiaVideo: Reuters

 
Článek

Doposud nejchladnější teploty naměřili v Ojmjakonu téměř před sto lety, v roce 1924 klesla teplota na -71,2 stupně Celsia (tento rekord ale není oficiální). Úterní mráz takových hodnot nedosáhl, přesto je i zde teplota -61 stupňů neobvyklá.

Byť jsou mrazivé šedesátky atakovány v Ojmjakonu téměř každoročně, pod tuto hranici teplota klesla naposledy před více než 10 lety. V roce 2011 bylo 6. ledna naměřeno ve vesnici minus 61,1 stupně Celsia.

Ve vesnici žije zhruba 500 lidí, z nízkých teplot mohou mít radost zejména školáci. V oblasti totiž platí pravidlo, že pokud mrazy dosáhnou 55 stupňů pod nulou, nemusí děti chodit do školy. Tyto teploty už jsou zdraví nebezpečné i pro lidi, kteří ve studeném klimatu vyrůstali celý život.

Ostatně neoficiální rekord v hodnotě -72,1 stupně je jen o 6,4 stupně vyšší než teplota, kdy oxid uhličitý desublimuje, tedy z plynného skupenství se rovnou mění na pevné (bez přechodu přes kapalné) a vzniká tzv. suchý led.

Oteplí se na -30

Obyvatelé Ojmjakonu se mohou těšit příští týden na oteplení. Od pondělka se budou teploty pohybovat okolo -30 stupňů Celsia. V některých dnech teplota vyšplhá až k -25 stupňům.

Děti na Sibiři nezastaví v chození do školy ani padesátistupňový mráz

Koktejl

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám