Hlavní obsah

Na Sibiři hoří území o rozloze Belgie, Putin povolal armádu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruský prezident Vladimir Putin povolal armádu, aby pomohla zdolat požáry na Sibiři a Dálném východě, napsala agentura RIA Novosti. Oheň se neustále rozšiřuje, nyní zuří na třech milionech hektarech. To je velikost území, které odpovídá rozloze Belgie. Některé požáry se přesto nebudou hasit vzhledem k nepřístupnosti terénu a vysokým nákladům, jež převyšují vzniklé škody.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Sibiř dál spalují lesní požáryVideo: Reuters

 
Článek

Ruské ministerstvo pro mimořádné události oznámilo, že na Sibiři hasiči aktivně zasahují proti 147 požárům, více než 300 dalších ohnisek však leží v obtížně přístupných oblastech, kde se z rozhodnutí místních úřadů s ohněm nebojuje. Náklady na hašení totiž v těchto místech převyšují škody, které by oheň mohl způsobit, uvedla agentura Interfax.

Nejvíce požárů je registrováno v Irkutské oblasti a v Krasnojarském kraji, ve dvou okresech Buryatia a pěti okresech Jakutska. V regionech je vyhlášen stav ohrožení. Do Krasnojarsku bude proto podle Kremlu vysláno deset letadel Il-76 a deset vojenských dopravních leteckých helikoptér vybavených speciálními hasicími systémy.

S živlem momentálně bojují téměř tři tisíce lidí a 28 letadel. Podle ministra přírodních zdrojů Dmitrije Kobylkina mohl požár způsobit blesk.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Satelitní snímek vesmírné agentury Roskosmos,který ukazuje požáry v Krasnojarské oblasti

Dým z požárů komplikuje život milionům lidí, pronikl už i na území Mongolska a v úterý zasáhl hlavní město Ulánbátar.

Foto: Reuters

Satelitní snímek ukazující zamoření atmosféry související s požáry

Americká televize CBS citovala ze zprávy Světové meteorologické organizace, která varovala před nebývale silnými požáry v Rusku, ale i na Aljašce a v Grónsku. Postupující živel může mít dlouhodobý dopad na klimatické změny a urychlit oteplování, podle meteorologů může i zesílit tání ledovců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám