Hlavní obsah

Rozsáhlé požáry na Sibiři jsou vidět z vesmíru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Požáry v Rusku dosáhly takových rozměrů, že dým z nich lze vidět z vesmíru. Ukázal to snímek zemské observatoře amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA). Na Sibiři hoří přes dva miliony hektarů lesa, což je rozloha odpovídající čtvrtině České republiky.

Foto: NASA

Snímek NASA, na němž je zachycen dým stoupající z rozsáhlých požárů.

Článek

Na snímku jsou jasně vidět sloupce dýmu, které stoupají z lesů Krasnojarského kraje. Kouř vítr odnesl na jihozápad, kde vytváří velká oblaka a mísí se s bouřkovými mraky. Fotografii pořídila meteorologická družice 21. července.

„Dým několik dnů dusí velkou část Sibiře,“ poznamenal Newsru.com.

Oheň se ale dál šíří až k severnímu polárnímu kruhu a zasahuje do oblastí podél celé pomyslné kružnice včetně Grónska nebo Severní Ameriky. Požáry zuří v Grónsku i na Aljašce, a ačkoliv nejsou letní ohně na severu planety výjimkou, jejich rozsah vzbuzuje obavy.

„Počet a intenzita požárů za severním polárním kruhem jsou neobvyklé a bezprecedentní,“ sdělil zpravodajskému portálu CNN Mark Parrington z Evropského centra pro střednědobou předpověď (ECMWF). Jedním z důvodů jsou podle něj lokální vlny veder, které zasáhly Sibiř, Kanadu a Aljašku.

Foto: Reuters

Satelitní snímek ukazující zamoření atmosféry související s požáry

Požáry se také šíří více na sever, než je obvyklé, a kromě lesů zasahují i rašeliniště. Geograf Thomas Smith z londýnské univerzity serveru USA Today vysvětlil, že hořící rašelina představuje daleko větší nebezpečí než planoucí lesy – zatímco les obvykle hoří několik hodin, než se požár přesune dál, rašeliniště mohou hořet několik dní až měsíců.

Foto: Reuters

Satelitní snímek ukazuje ohniska požáru

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám