Hlavní obsah

Na šéfa Rheinmetallu už neplivou. Zvou ho na pivo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Armin Papperger (59), deset let šéf největší německé zbrojovky Rheinmetall, zná válku i základní vojenskou službu jen z doslechu. Protože měl při odvodu nohu v sádře a našlo se dost zájemců o vojnu v bundeswehru, nenarukoval.

Foto: Fabian Bimmer, Reuters

Šéf největší německé zbrojovky Rheinmetall Armin Papperger

Článek

„Nikdo se mě nikdy neptal, zda jsem sloužil. Ve firmě nevyzvídáme ani u uchazečů,“ řekl týdeníku Der Stern.

Od ruské invaze na Ukrajinu se hodnota zbrojovky, v níž působí už 33 let, ztrojnásobila. Výroba i renovace běží na plné obrátky, fabriky koncernu nabraly na 1200 nových zaměstnanců.

„Napadené zemi jsme dodali systémy protiletadlové obrany použitelné i proti dronům, nákladní auta, munici a polní nemocnici. Díky křížové výměně se spojenci jsme prodali obrněnce Marder a především tanky Leopard,“ vypočítává Pap­perger.

Němci dodají své tanky Leopard až za rok

Zahraniční

Pronikavou změnu v ovzduší Spolkové republiky, k jejímuž image od vzniku v roce 1949 patří tvrdošíjný pacifismus, výmluvně dokládá fakt, že Papperger a jeho lidé se už nestávají terčem útoků – slovních na sociálních sítích, občas i fyzických ve skutečném životě.

„Monitorovací systém před centrálou jsme mohli vypnout, neboť válka přiměla nejednoho krajana k názorové ­otočce. Dříve na nás plivali a ohrožovali nás. Dnes mě zvou na pivo, tleskají nám a píší: zaplaťpánbůh, že vás máme,“ svěřuje se.

Ve snech neválčí

Zbraní, o níž se nejvíce mluví, je tank Leopard. Díky palební síle, pohyblivosti a ochraně posádky se podle týdeníku Der Spiegel těší pověsti absolutní špičky ve svém oboru. Leopard 2 zákazníky stojí podle výzbroje mezi třemi a devíti miliony eur (71 až 213 milionů korun). Na otázku, zda Rheinmetallu připadne desetina, odpovídá: „Asi tak nějak“.

Dvojice novinářů ze Sternu chtěla na závěr vědět, zda se mu v noci zdá o válce. Dočkali se odpovědi v podobě kategorického „ne“.

Leopardy pro Česko a Slovensko budou připraveny na jaře, ujišťují zbrojaři

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám