Hlavní obsah

Turecko spustilo ofenzivu proti Asadovi v Sýrii

• Aktualizováno

Turecko v neděli oznámilo, že spustilo vojenskou ofenzivu proti silám syrského prezidenta Bašára Asada na severozápadě Sýrie. Ankara tím reaguje na útoky, které jí tento týden v syrské provincii Idlib způsobily silné ztráty. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na tureckého ministra obrany Halusiho Akara. Ankara si podle něj ale nepřeje žádnou vojenskou konfrontaci s Ruskem, které Asada vojensky podporuje.

Foto: ČTK/AP

Turecký vojenský konvoj na severu syrské provincie Idlib (archivní foto)

Článek

Syrská armáda se za podpory Ruska snaží v Idlibu zajistit kontrolu Asadova režimu nad touto severozápadní provincií, již zčásti ovládají stále oponenti Damašku a islámské radikální skupiny.

V únoru syrská armáda ve snaze zajistit klíčové dálnice znásobila ofenzivu a dostala se tak do blízkosti tureckých pozorovacích stanovišť, na jejichž zřízení se v minulosti Turecko, které podporuje některé z povstalců, dohodlo s Ruskem.

„Operace Jarní štít, která byla spuštěna po mrzkém útoku z 27. února v Idlibu, úspěšně pokračuje,” konstatoval Akar. Ankara podle něj „nemá v úmyslu” vejít do střetu s Moskvou.

V syrském Idlibu pokračují tvrdé boje, o konfliktu jedná NATO

Blízký a Střední východ

Těžké boje v syrském Idlibu z minulých dní vyvolaly mezi Moskvou a Ankarou, která v uplynulých měsících vyslala do severozápadní Sýrie tisíce vojáků a těžkou vojenskou techniku na pomoc povstalcům, mimořádné napětí.

Syrští povstalci ve čtvrtek dobyli zpět severosyrské město Sarákib a při náletu na turecký konvoj zahynulo 33 tureckých vojáků. Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že Turci byli mezi útočícími povstalci, což ale turecký ministr obrany popřel. Turecko uvedlo, že po náletech následovaly odvetné údery.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v sobotu uvedl, že při páteční telefonátu se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem řekl, aby Rusko Ankaře „šlo z cesty“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám