Hlavní obsah

Na ostrově Lesbos se vzbouřili migranti

Za lepší životní podmínky, zrychlené vyřízení azylu a zajištění osobní bezpečnosti v pondělí bouřlivě demonstrovaly stovky migrantů na řeckém ostrově Lesbos. Uprchlíci tam hledají záchranu před násilím panujícím v Iráku a Sýrii.

Foto: Thanassis Stavrakis, ČTK/AP

Syrští migranti na Lesbu

Článek

Bezprostřední příčinou nepokojů byl incident Syřanů a Iráčanů s afghánskými migranty v jednom z uprchlických táborů. Proti násilnostem zakročila řecká policie, která začala bez rozlišení všechny přistěhovalce bít. Tři lidé byli podle řeckých lékařů ošetřeni v nemocnici.

Na protest proti policejnímu násilí několik set lidí pochodovalo do města Mytilini, které je na ostrově Lesbos hlavním přístavem.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Životní podmínky jsou podle syrských a iráckých demonstrantů neúnosné, v táborech není zavedena elektřina a chybí základní hygienické vybavení.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Řecká pobřežní stráž zachránila migranty směřující do EvropyVideo: Reuters

„Není to tábor, je to neštěstí, je to zoo," stěžoval si Sámer, jeden z Iráčanů, který před několika dny přijel na malé lodi spolu s desítkami ostatních z Turecka. „Každý den tady bojujeme. Nemůžeme ochránit náš lid, naše ženy,“ dodal.

Foto: Thanassis Stavrakis, ČTK/AP

Sálim, desetiměsíční kojenec ze Sýrie spí uprostřed skupiny migrantů na Lesbosu

„Nechceme se s nikým prát, chceme jen své dokumenty,“ uvedl Fádí, Syřan z Damašku, který také neuvedl své rodinné jméno v obavě z perzekuce.

Do Řecka letos už dorazilo na 50 000 uprchlíků, zatímco ve stejné době loni jich bylo 6500. Ostrov Lesbos, ležící nedaleko turecké pevniny, je častou vstupní branou, podle OSN až polovina uprchlíků cestuje do Řecka právě tudy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám