Hlavní obsah

Na Moskvu se chystali sebevražední atentátníci, jednoho zadrželi až v metropoli

Novinky, ČTK, aš, RIA Novosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

V Moskvě plánovali zaútočit sebevražední atentátníci, uvedl list Kommersant s odkazem na bezpečnostní zdroje. Měli podniknout dva útoky, jeden o víkendu při příležitosti oslav Dne města, kterého se účastnily tři milióny lidí. Druhý měl následovat poté v pondělí 7. září. Jeden ze sebevražedných atentátníků se už dostal do metropole, další byl zlikvidován už v Čečensku.

Článek

První informace o chystaných útocích se objevily už na konci minulého týdne, ale bez dalších podrobností. Ty byly zveřejněny ve středu.

K odhalení přispělo zadržení čtyř čečenských bojovníků. Uvedli, že je připravovali na sebevražedné atentáty, které měli spáchat během pátečních modliteb v Grozném. Uvedli ale také, že byly připraveny i dvě „živé bomby“, které měly zaútočit v metropoli. Jednalo se o nevlastní bratry Islama Batajema a Bekchana Ospanova, kteří se k radikálům přidali v roce 2006.

Podle zadržených akci organizoval vahábitský emír Vedenské oblasti Čečenska Obu Sultán Džabarjlov. Výcvik prý prováděli lidé se zkušenostmi z Afghánistánu, kteří věděli, jak při útocích používat psychotropních látek.

Začalo to koncem srpna

První zaútočil Ospanovův bratr Sajchan, který se koncem srpna odpálil při útoku na policejní stanici a těžce zranil tři strážce pořádku.

Devětadvacetiletého Bekchana Ospanova, který plánoval útok na pondělí, zastřelili čečenští policisté minulý pátek. Silně krátkozrakému teroristovi spadly při střetu brýle, a proto nikoho ze své pistole nezasáhl. U mrtvého nalezli sedm roznětek a v podešvi sportovních bot měl tři gramy tritolu. U sebe měl i jízdenku na vlak do Moskvy.

Islam Batajev, jenž měl útočit o víkendu, se dostal až do Moskvy. Tam ho v pronajatém bytě na předměstí na severovýchodě města zadrželi policisté. V bytě měl pás s výbušninami, který byl naplněn několika kilogramy tritolu a kusů železa.

Reklama

Výběr článků

Načítám