Hlavní obsah

Na Krymu rabují byty ukrajinských důstojníků. Rodinám hrozí zastřelením

Kyjev
Aktualizováno

Jednotku ukrajinských pohraničníků napadl v sobotu ráno rozzuřený dav podporovaný ruskými vojáky v obci Ščolkine nedaleko krymského přístavu Kerč. Agresivní aktivisté zbili velitele jednotky, zmocnili se skladu munice a vyrabovali byty ukrajinských důstojníků. Jejich rodiny pak vyhnali pod pohrůžkou zastřelení na ulici.

Foto: Baz Ratner, Reuters

Vojáci v neoznačených uniformách hlídkují u ukrajinské vojenské základny poblíž Sevastopolu na Krymu. Vedle nich na stromě cedule s nápisem. „Nabízím levný pronájem".

Článek

Informaci novinářů potvrdilo velení ukrajinských pohraničníků, podle něhož je pohraniční post v obci Ščolkine plně v rukou proruských ozbrojenců. Stanoviště leží asi 70 kilometrů západně od přístavu Kerč, který je z velké části rovněž pod kontrolou ruských vojsk.

„Ozbrojení ruští příslušníci speciálních sil přepadli v noci jednotky pohraničníků,” řekl listu Ukrajinska pravda představitel ukrajinské pohraniční služby a dodal: „Při útoku agresoři zbili velitele směny pohraničního útvaru, který byl ve službě a pokoušel se bránit. Ovládli přitom sklad zbraní.”

Tím ale akce neskončila, uvedla pohraniční stráž: „Pokračovali v řádění, útočníci pronikli do bytů, kde žijí rodiny pohraničníků. Ozbrojení Rusové zabavili mobilní telefony náčelníka oddílu pohraniční služby, jeho ženě a dalším důstojníkům. Pod hrozbou zbraní všem přikázali sbalit si věci a opustit stanoviště jednotky.”

Podle pátečních informací má nyní Rusko na Krymu 30 tisíc vojáků. [celá zpráva]

Útoky v Simferopolu a na novináře

Stanoviště pohraničníků v Ščolkine nebylo jediným terčem útoku. Napaden byl podle mluvčího ukrajinského ministerstva obrany Republikový vojenský komisariát v Simferopolu, kam přišlo asi sto lidí ozbrojených automatickými zbraněmi. Představili se jako „domobrana Krymu“. Budovu obsadili a rozmístili tam hlídky s automaty.

Foto: ti, Právo/Novinky

V Simferopolu podle místních médií neoznačená ozbrojená skupina napadla tým kameramanů americké agentury AP. Novináři chtěli u jedné z restaurací připevnit kameru, která měla v online režimu přenášet dění na přilehlém náměstí. Američtí žurnalisté byli označeni za špiony a technika jim byla zabavena. Po dvouhodinovém výslechu byli propuštěni na svobodu.

V Sevastopolu byla podle agentury Unian u jednoho z vojenských objektů napadena skupina zpravodajů ruského časopisu Russkaja planěta. Reportéra Pavla Nikulina neznámí ozbrojenci surově zbili, zraněni byli další čtyři novináři. Pětice Rusů je v nemocničním ošetření.

Podle ruských médií je na poloostrově klid

Podle ruských státních médií je na poloostrově klid, mezi ruskojazyčným obyvatelstvem panuje povznesená nálada v očekávání referenda.

Obyvatelé Sevastopolu podle moskevského rozhlasu plánují na neděli velkou oslavu, jejímž vyvrcholením bude živý obraz na centrálním Nachimovově náměstí. Pět tisíc lidí se tam má seskupit v tříbarevném obrazci ruské vlajky. Akce má název "Pro tvou správnou volbu".

Na neděli 16. března vyhlásilo vzbouřenecké krymské vedení referendum, které má rozhodnout o připojení poloostrova k Rusku. Anexi má z ruské strany umožnit nový zákon, který zmocní Kreml připojit k Ruské federaci cizí území bez souhlasu státu, jemuž dosud patřilo.

Reklama

Výběr článků

Načítám