Hlavní obsah

Na Krymu probíhá referendum o připojení k Rusku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Na Krymu v neděli probíhá referendum, v němž se mají obyvatelé potvrdit rozhodnutí tamního parlamentu o připojení k Rusku. Legitimitu hlasování Ukrajina ani západní svět neuznává.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ve volebních místnostech na Krymu se tvoří frontyVideo: Reuters

 
Článek

Moskva se kvůli referendu dostala pod silný tlak Západu. Odmítla ale od něj ustoupit bez ohledu na možné sankce. Americký ministr zahraničí John Kerry se nechal slyšet, že pokud Rusko referendum nezastaví, podniknou Spojené státy a EU vůči Moskvě sérii tvrdých kroků. Čekat se prý dají už v pondělí.

Hlasovací střediska se otevřela v 7:00 SEČ a zůstanou otevřená do 19:00 SEČ. První předběžné výsledky by podle organizátorů měly přicházet již nedlouho po závěru hlasování, konečné se čekají v pondělí ráno.

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Lidé v hlasovací místnosti

O rezoluci o zneplatnění referenda se v sobotu jednalo i na půdě Rady bezpečnosti OSN. Rusko však návrh vetovalo. [celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Krymské referendumVideo: Reuters

Vztahy Ukrajiny a Ruska vyostřil rovněž zásah ruských vojáků, kteří obsadili distribuční centrum plynu nedaleko Krymu. Ukrajinské ministerstvo zahraničí obvinilo Rusko z invaze a země si vyhradila právo použít veškeré prostředky k jejímu odražení.  [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám