Hlavní obsah

V Moskvě demonstrují desítky tisíc lidí na podporu Ukrajiny

Aktualizováno

Desítky tisíc Rusů protestovaly v centru Moskvy a v dalších ruských městech proti okupaci Krymu a politice Kremlu vůči Ukrajině. Ve stejné době se na Rudém náměstí konal i provládní Pochod bratrství, informovala agentura Interfax.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Desetitisíce lidí demonstrují v Rusku proti okupaci KrymuVideo: Reuters

 
Článek

"Za vaši a naši svobodu" hlásal jeden z nápisů na široké pásce, kterou drželi účastníci Pochodu míru. Těch podle agentury AFP přišlo na Puškinovo náměstí na 50 tisíc.

Vedle ruských a ukrajinských vlajek třímali účastníci demonstrace také cedule s výzvami "Nedotýkejte se Ukrajiny", "Ne válce" anebo i "Odpusť nám, Ukrajino". Stuha rozvinutá přes ulici bojovala "Za Rusko a Ukrajinu bez Putina".

"Podle mě Krym je Ukrajina, i když většina lidí jsou tam Rusové. Měli by si svoje problémy vyřešit se svým státem, Rusko s tím nemá nic společného," řekla AFP jednasedmdesátiletá učitelka v důchodu Alla. "Je to válka, okupace. Ze strany civilizovaného státu je něco takového nepřijatelné," dodala.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Proukrajinská demonstrace v Moskvě.

Proukrajinské demonstrace se konaly i v dalších ruských městech 

Podle serveru Gazeta.ru se podobné akce konaly i v dalších ruských městech, včetně Petrohradu, Jekatěrinburgu či Samary. Tam na rozdíl od Moskvy nebyla opoziční shromáždění povolena.

Ve stejné době dávalo podle policejního odhadu na Rudém náměstí najevo svou podporu prezidentovi Vladimiru Putinovi kolem 15 000 lidí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Demonstranti v rudém s rudými prapory na Rudém náměstíVideo: Reuters

Ukrajinci protestují také v Praze

U Karlova mostu v Praze se v sobotu sešly desítky Ukrajinců. Pochodem na Hradčanské náměstí chtějí protestovat proti ruské intervenci na Krymu. V Praze demonstruje zhruba sto lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám