Hlavní obsah

Na covid by mohli pacientům nasazovat lék na revmatickou artritidu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Výbor evropské lékové agentury EMA pro lidskou medicínu (CHMP) doporučil v pondělí Evropské komisi schválit pro léčení covidu-19 tocilizumab, což je původně lék na revmatickou artritidu. Preparát firmy Roche známý pod obchodním názvem RoActemra je určen pro dospělé s covidem, kteří jsou léčeni kortikosteroidy a vyžadují připojení na umělou plicní ventilaci nebo na kyslík.

Foto: Profimedia.cz

Sídlo firmy Roche v Basileji

Článek

Lék už byl dříve v EU schválen pro léčbu zánětlivých onemocnění, jako jsou revmatická artritida, systémová forma juvenilní idiopatické artritidy a na léčbu cytokinové bouře, tedy přehnané imunitní reakce organismu. Právě ta stojí za řadou závažných případů covidu-19.

Další želízko v ohni proti Covid-19. Zmírňuje reakci organismu

Koronavirus

Výbor rozhodl na základě výsledků studie zahrnující 4116 dospělých lidí hospitalizovaných s covidem-19, kteří potřebovali připojení na kyslík a měli v krvi vysokou hladinu C-reaktivního proteinu (CRP) indikující zánětlivý proces.

Studie prokázala, že pokud se lidem k jejich běžné léčbě přidal ještě lék RoActemra, snížilo se riziko jejich úmrtí. Do 28 dní od zahájení léčby jich zemřelo 621 z 2022, tedy 31 procent, zatímco v kontrolní skupině léčené jen běžnými prostředky jich zemřelo 729 z 2094, tedy 35 procent.

Navíc 57 procent z léčených mohlo opustit nemocnici do 28 dnů, zatímco v kontrolní skupině to bylo jen 50 procent.

Lékaři doufají, že proti covidu-19 pomůže antirevmatikum tocilizumab

Koronavirus

Studie ale současně ukázala, že nemůže být vyloučen zvýšený počet úmrtí, pokud je tocilizumab podáván samotný bez podání kortikosteroidu.

Tocilizumab, který se zkoumal jako lék na covid od okamžiku propuknutí pandemie, patří mezi léky ovlivňující imunitu a potlačující přehnanou reakci imunitního systému.

RoActemra podávaná intravenózně je monoklonální protilátka proti receptoru interleukinu-6. Tento cytokin řídí imunitní reakci a jeho přemíra může vést k těžkým zánětlivým stavům. Mimo jiné řídí horečku.

Lék na revmatickou artritidu mírně snižuje úmrtnost na covid a délku léčby, tvrdí studie

Evropa

Účinnost tocilizumabu nebyla zpočátku jasná, zabíral až v kombinaci s kortikoidem dexamethasonem, což se zjistilo v rámci výzkumného projektu Oxfordské univerzity Recovery. Ten se zaměřoval na možné léky na covid-19. Už předtím pomohl odhalit účinky dexamthasonu a naopak vyvrátit spekulace u účincích antimalarika hydroxychlorochinu.

U vážného stavu po covidu zabírá dexamethason v kombinaci s lékem na vysoký tlak

Svět

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám