Hlavní obsah

Na bratislavském pochodu za mír se objevily také ruské a sovětské vlajky

V Bratislavě se v pátek konal Pochod za mír a neutralitu Slovenska. Před Prezidentským palácem se sešlo několik stovek lidí se slovenskými, ruskými i sovětskými vlajkami. V rukou drželi transparenty Stop válce, Stop NATO a podobně.

Protest v BratislavěVideo: Právo

 
Článek

(Od našeho zpravodaje)

„Přijel jsem ze Zvolenu, protože chci mír a nechci válku,“ řekl Novinkám muž zahalený do slovenské vlajky, který nechtěl prozradit své jméno.

„Jsem pro mír na obou stranách. Je to špatné, že bojují proti sobě dva slovanské národy,“ přidala se starší žena. Na otázku, kdo válečný konflikt vyvolal, odpověděla, že to není zcela jednoznačné. „Předtím, jak Putin začal válku, tak banderovci vraždili Rusy na Ukrajině. Rusové teď jen chrání své lidi,“ dodala.

Foto: Ivan Vilček, Novinky

Demonstrace v Bratislavě

Jiná část náměstí, jiný pohled na svět

Na jiné části náměstí stálo několik desítek lidí s ukrajinskými a slovenskými vlajkami. V rukou měli například transparenty Kapitulace Ukrajiny není mír a podobně. „Chtěli jsme s kamarádem ukázat, že jsme na straně Ukrajiny, která byla jednoznačně napadena svým sousedem, Ruskem,“ řekl student Peter.

Rusko budovalo na okupovaných územích mučírny, tvrdí vyšetřovatelé

Válka na Ukrajině
Foto: Ivan Vilček, Novinky

Demonstrace v Bratislavě

Když začali pouštět přes megafon ukrajinskou píseň, z druhé části náměstí se ozvalo skandování „Rossija, Rossija, Slovensko, Slovensko“. Na adresu proukrajinských protestujících se ozvalo rovněž skandování „Fašisté, fašisté“.

Pochod za mír se pak od Prezidentského paláce vydal k budově velvyslanectví Spojených států na Hviezdoslavově náměstí, kde skandovali heslo „Nikdy proti Rusku“. Pochod zajišťovalo několik desítek policistů a městských strážníků, k vážnějším konfliktům nedošlo.

Rusko může prohrát, zaznělo poprvé u Solovjova

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám