Hlavní obsah

Rusko může prohrát, zaznělo poprvé u Solovjova

Moskva

Rusko si musí přiznat, že může na Ukrajině prohrát, řekl ve vysílání státní televize režisér Karen Šachnazarov. Jeho slova ale neznamenala přiznání neúspěchů. Naopak, v diskusi hovořil o potřebě organizace a disciplíny ve společnosti kolem válečných cílů.

Foto: Profimedia.cz

Režisér Karen Šachnazarov byl jedním z hostů pořadu Vladimira Solovjova

Článek

„Jsme v situaci, která pro nás může mít vážné dopady, pokud prohrajeme. A musíme si přiznat, že můžeme prohrát. Pokud tak neučiníme, nezohledňujeme všechny možné výsledky. Když věříte, že se věci stávají samy od sebe, nemáte pravdu. To je slabost, ne síla,“ řekl Šachnazarov.

Dopad jeho slov si Rusové možná uvědomují, protože mu do řeči neskočil nikdo z dalších hostů, což bývá obvykle zvykem, a dokonce ani moderátor pořadu a jedna z hlavních tváří kremelské propagandy Vladimir Solovjov.

Šachnazarov sice mluvil o potřebě přiznat, že by Rusko mohlo prohrát. Cílem jeho řeči však byla motivace společnosti, aby se semknula kolem válečných cílů. Na konci jeho projevu to měl zdůraznit sám Solovjov.

Západ je jednotný a Zelenskyj není loutka

Ruské společnosti podle režiséra chybí ve válce se Západem, jak Rusové svou agresi na Ukrajině berou, organizovanost. Podcenili také jednotu Západu. „Neustále říkáme, že je na pokraji rozpadu. Nerozpadá se. Když Západ ucítí, že může vyhrát, pokusí se o to,“ uvedl režisér.

„Válku vyhraje dobře organizovaná síla a velkolepá kázeň. To v naší společnosti neexistuje,“ kritizoval Šachnazarov a dodal, že by Moskva neměla žít v iluzi, že je společnost stabilní „jako v letech 1916 nebo 1989“.

„Musíme hrozit Ukrajině a Zelenskému se vší vážností. Je nebezpečný. Není hloupý, je energický a v tomto příběhu hraje důležitou roli. Není jen loutkou a klameme sami sebe, když to tvrdíme. Musíme si uvědomit, že to pro nás je opravdu nebezpečná situace. Nesmíme prohrát za žádnou cenu, ale musíme si sami sebe zorganizovat,“ burcoval Šachnazarov.

Je jim jedno, že umírají. Rusů je víc, než máme munice, hlásí obránci Bachmutu

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám