Hlavní obsah

Rusko budovalo na okupovaných územích mučírny, tvrdí vyšetřovatelé

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na okupovaných územích Ukrajiny vytvořily ruské síly síť nejméně dvou desítek mučíren, píše server Ukrajinska pravda s odvoláním na tým ukrajinských a mezinárodních vyšetřovatelů, kteří poskytují podporu ukrajinskému nejvyššímu státnímu zastupitelství. Tato zařízení fungovala především v Chersonu.

Foto: Reuters

Zničený Cherson

Článek

Vyšetřování údajně odhalilo, že ruské síly v několika okupovaných oblastech jednaly podle velmi specifického plánu, píše Ukrajinska pravda.

„První fází je zadržení a v mnoha případech zabití lidí, kteří jsou nazýváni ‚vůdci‘, tedy těch, kteří by mohli fyzicky nebo prostřednictvím kultury vzdorovat okupaci,“ řekl Wayne Jordash, šéf skupiny Mobile Justice.

Druhá fáze je podle jeho slov jakýsi druh filtračního procesu, kdy obyvatelstvo je podrobeno neustálému sledování a každý, kdo je podezřelý z vazeb na „vůdce“ nebo organizování jakéhokoli odporu, je deportován do Ruska nebo držen v mučírnách a mučen.

Podle Jordashe byly tyto metody používány nejen v Chersonu, ale také v dalších oblastech okupovaných ruskými vojsky, jako je Buča a Borodjanka v Kyjevské oblasti. Dlouhodobá okupace Chersonu umožnila ruským jednotkám zajít ještě dále.

„Třetí fází je zničení identity. To může zahrnovat odstranění ukrajinských osnov ze škol a zabavení předmětů považovaných za proukrajinské, jako jsou vlajky nebo trička s národními barvami. Obyvatelstvo musí zničit všechny stopy ukrajinské identity a je izolováno,“ řekl.

Tým vyšetřovatelů údajně objevil finanční vazby mezi mučírnami a ruským státem.

„Finanční dokumenty ukazují, že civilní správa je financována z Ruska a civilní správa financuje mučírny. Takže máme velmi jasná schémata a velmi jasné souvislosti,“ řekl Jordash s odkazem na dokumenty objevené vyšetřovateli.

Nezávislé prozkoumání dokumentů zatím nebylo možné, tvrdí server zpravodajské stanice CNN. Jordash vysvětlil, že se jedná pouze o předběžné výsledky vyšetřování a další důkazy o ruských válečných zločinech se zpracovávají a zjišťují.

„Pro mě je Cherson zajímavý, protože opravdu vidíte mikrokosmos obecného zločinného plánu, co by se stalo s Ukrajinou, kdyby se Rusku podařilo okupovat rozsáhlá území Ukrajiny,“ řekl Jordash.

Mučírny v ukrajinském Chersonu podle vyšetřovatelů financoval ruský stát

Válka na Ukrajině

Ukrajinci objevili v osvobozeném Chersonu čtyři ruské mučírny

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám