Hlavní obsah

Na ambasádě, kam se ukryl Assange, objevili skrytý mikrofon

Novinky, rei
Londýn
Aktualizováno

Pracovníci ekvádorské ambasády v Londýně, kde se přes rok skrývá zakladatel organizace WikiLeaks, objevili tajný mikrofon. Ekvádorský ministr zahraničí Ricardo Patiňo hodlá v nejbližší době také prozradit, kdo velvyslanectví odposlouchával. Informovala o tom agentura Reuters.

Foto: Kham, Reuters

Ekvádorský ministr zahraničí Ricardo Patiňo

Článek

„S lítostí oznamujeme, že na naší ambasádě v Londýně byl nalezen ukrytý mikrofon,“ oznámil ministr Patiňo. Doplnil, že to říká až teď, protože nechtěl komplikovat program své návštěvy britské metropole.

„Navíc jsme se chtěli naprosto ujistit, jaký by mohl být původ toho odposlouchávacího zařízení. Je nám to líto, ale tohle je další příklad úbytku etiky v mezivládních vztazích na mezinárodní úrovni,“ poznamenal Patiňo.

Mikrofon byl objeven před kanceláří ekvádorské velvyslankyně ve Velké Británii Any Albanové v polovině června během Patiňovy návštěvy Assange. Šéf ekvádorské diplomacie podotkl, že v Assangeově pokoji mikrofon nebyl.

Ekvádor poskytl Assangeovi azyl poté, co se na jeho ambasádu zakladatel WikiLeaks ukryl před vydáním z Británie do Švédska kvůli obvinění ze sexuálního násilí. Assange tvrdí, že by mohl být vydán před soud do USA, jelikož WikiLeaks publikovaly interní hlášení amerických diplomatů.

Reklama

Související články

Do roka bych mohl být pryč, věří Assange

Zakladatel serveru WikiLeaks Julian Assange očekává, že na ekvádorské ambasádě v Londýně stráví ještě půl roku až rok, než ji bude moci opustit. Doufá také, že...

Výběr článků

Načítám