Hlavní obsah

MZV varuje Čechy před vysokým rizikem teroristických útoků ve Švédsku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo zahraničí varovalo české občany před vysokým rizikem teroristických útoků ve Švédsku poté, co minulý týden tamní bezpečnostní služby zvýšily úroveň hrozby ze stupně tři na čtyři, tedy na vysokou. Vyplývá to z informací na webu české diplomacie. Občanům se doporučuje obezřetnost při návštěvě veřejných míst s vysokým počtem lidí.

Foto: Envato Elements

Ilustrační foto

Článek

Švédsko ve čtvrtek zvýšilo výstrahu před nebezpečím terorismu. Učinilo tak poté, co veřejné pálení koránu v této severské zemi rozlítilo muslimy po celém světě.

Podle deníku Dagens Nyheter čtvrtý stupeň znamená, že v zemi existuje konkrétní nebezpečí teroristického útoku.

Podle švédské bezpečnostní služby SÄPO nicméně zvýšení výstrahy nesouvisí s jednou konkrétní událostí a mělo by na něj být nahlíženo ve „strategické a dlouhodobé“ perspektivě.

Pomsta je povinná. Al-Káida vyzývá k útokům ve Švédsku a Dánsku za pálení koránu

Evropa

„Důvodem je dlouhodobě zhoršená bezpečnostní situace ve Švédsku, která souvisí zejména s opakovanými případy pálení koránu. Švédské bezpečnostní služby odhadují, že hrozba bude přetrvávat delší dobu a že se týká celého Švédska,“ uvedlo ministerstvo zahraničí.

Terčem útoku by se podle české diplomacie mohly stát například církevní objekty, nákupní centra či festivaly. „Je třeba dbát zvýšené opatrnosti a při náznaku podezřelé činnosti kontaktovat příslušné místní orgány (policie). Dále se doporučuje při pohybu na veřejnosti nepoužívat sluchátka a sledovat aktuální doporučení švédské policieKrisinformation,“ dodal úřad.

Ministerstvo také vyzvalo cestovatele k registraci v systému Drozd. V případě nouze se mohou Češi obrátit na velvyslanectví ve Stockholmu, na nouzovou linku +46 703 255 156.

Ve Švédsku hrozí teroristické útoky. Kontrarozvědka zvýšila stupeň pohotovosti

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám