Hlavní obsah

Pomsta je povinná. Al-Káida vyzývá k útokům ve Švédsku a Dánsku za pálení koránu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teroristická organizace Al-Káida vyzvala své příznivce, aby provedli teroristické útoky ve Švédsku a Dánsku. Informuje o tom švédský list The Local, podle kterého se má jednat o odplatu za několik případů pálení koránu v těchto skandinávských zemích.

Foto: Profimedia.cz

Mladý muž protestující proti pálení koránu

Článek

„Dánsko a Švédsko jsou dvě malé, opovrženíhodné země, které nepředstavují nic víc než dva malé body na mapě světa,“ napsala Al-Káida ve třístránkovém dokumentu, na který odkazuje švédský list. „Lidé islámu ve Švédsku, Dánsku a celé Evropě, povinnost pomsty je na vás,“ napsala teroristická organizace ve snaze zburcovat své následovníky.

K dokumentu Al-Káidy se vyjádřil Tore Refslund Hamming, vedoucí pracovník Mezinárodního centra pro studium radikalizace na britské univerzitě King’s College. „Al-Káida se stává agresivnější a konkrétně vyzývá k útokům na obě země, jejich zájmy a konkrétně na diplomaty,“ napsal Hamming na sociální síti X, dříve známé jako Twitter.

Podle švédského výzkumníka terorismu Hanse Bruna, který rovněž působí na univerzitě King’s College, ale nejde o nic, čeho by se lidé měli bát.

„Opravdu to není nic nového, jen další výzva lidem po celém světě, aby se pomstili,“ řekl Brun a dodal, že se nedomnívá, že by sama Al-Káida plánovala nějaký útok.

Švédský výzkumník se dále nechal slyšet, že prohlášení Al-Káidy nemá žádný vliv na celkovou bezpečnostní situaci v obou zemích. Největší dopad podle něj pravděpodobně pocítí dánští a švédští diplomaté pracující na Blízkém východě, kteří možná budou muset přijmout dodatečná bezpečnostní opatření.

Švédské bezpečnostní služby již dříve uvedly, že teroristická hrozba vůči Švédsku se v důsledku demonstrací pořádaných kvůli pálení koránu zvýšila. S tím souhlasí i britská vláda, která podle agentury Reuters o víkendu uvedla, že je ve Švédsku „velmi pravděpodobné“, že teroristické skupiny plánují útok.

Korán je nebezpečnější než jaderné zbraně, řekl muž ve Stockholmu a svatou knihu muslimů zapálil

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám