Hlavní obsah

Moskvu mají ozdobit portréty Stalina

Právo, Michael Švec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

S blížícím se výročím 65 let od vítězství nad německým fašismem v Rusku znovu propuká spor o Josifa Stalina. Kontroverze vyvolalo čtvrteční rozhodnutí moskevské radnice, která se podle deníku Izvěstija rozhodla rozmístit v ulicích metropole v rámci oslav billboardy a plakáty s portréty generalissima. Stalinově úloze ve válečném vítězství má být věnována celá tematická obrazová série, napsal list.

Foto: Profimedia.cz

Josif Stalin

Článek

"Toto designersko-politické rozhodnutí radnice vyšlo z iniciativy Vladimira Dolgicha, někdejšího šéfa sekretariátu ÚV KSSS, nyní předsedy Rady moskevských veteránů,“ poznamenal list.

Plán se Stalinovým „portrétním návratem“ vyvolal rozhořčení ochránců lidských práv i některých vrcholných politiků. Moskevská městská komise pro reklamu, která za kampaň zodpovídá, honem oznámila, že generalissimus bude nakonec jen na deseti billboardech. „Informace budou neutrální, nebudou obsahovat žádné hodnocení jeho role v historii,“ ujišťovala komise. Ani toto chlácholení však vzedmuté emoce neutišilo.

Proti Stalinovi jako jedné z tváří oslav ve čtvrtek vystoupil předseda Dumy Boris Gryzlov. „Nejednoznačná role Stalina v životě naší země se plakáty nenapraví,“ řekl. „K tématu druhé světové války se můžeme vracet s tím, že vítězem nebyl Stalin, ale lid,“ řekl.

Gorbačov: vyvolá to údiv a nepochopení

Proti Stalinovi v ulicích se vyslovil i první a poslední sovětský prezident Michail Gorbačov. O Stalinovi mají pojednávat učebnice dějepisu, nikoli plakáty, soudí. „Stalin se dopustil mnoha chyb, zejména těsně před válkou a na jejím začátku,“ připomněl Gorbačov a s tím, že SSSR se ocitl ve válečném konfliktu kvůli Stalinovu počínání nepřipraven.

„Fašisté rozstříleli naše letectvo, zajali milióny našich lidí. A to nemluvím o represích proti obrovském počtu sovětských vojáků před válkou,“ prohlásil pro Interfax bývalý lídr. „Ano, válku jsme vyhráli, ale oběti, které náš lid kvůli vítězství podstoupil, to je nesmírná tragédie, která se bude ještě dlouho hojit,“ dodal exprezident s tím, že billboardy se Stalinem vyvolají „minimálně nepochopení a údiv spousty lidí“.

Naopak šéf ruských komunistů Gennadij Zjuganov Stalinův přínos k vítězství jednoznačně oceňuje. „Historie musí být taková, jaká je. Devátý květen nemohl přijít bez industrializace a bez tisíců vyrobených tanků. To vše udělal Stalin,“ shrnul šéf komunistů.

Prezident Dmitrij Medvěděv považuje stalinské politické represe za zločinné. „Ať jsme tehdy dosáhli jakýchkoli velkých ekonomických úspěchů, rehabilitace osob, které byly zapojeny do zločinů, je nepřípustná,“ řekl pro německý týdeník Der Spiegel.

I premiér Vladimir Putin je k Stalinovi kritický. „Všechna pozitiva, která jsou nezpochybnitelná, byla dosažena za neúnosnou cenu,“ řekl, když v prosinci v přímém přenosu odpovídal na otázky občanů a dotkl se Stalinovy role.

Rusové rozdělení

Běžní Rusové se ke Stalinovi stavějí spíše pozitivně. Podle nedávného sociologického výzkumu ho vnímá kladně 37 procent občanů. Negativní emoce naopak budí ve 24 procentech lidí. Výzkum ukázal, že 35 procent Rusů považuje Stalina za krutého tyrana, který má na svědomí milióny životů, týž počet si ale myslí, že země mu vděčí za vítězství ve válce. Patnáct procent míní, že jen takto tvrdý vůdce mohl stát v čele státu „v podmínkách třídního boje“.

Oslavy konce války, které Moskva na letošek chystá, mají být velkolepé. Jen na výzdobu metropole už dala 158 miliónů rublů, což předčí i sumu z oslav kulatého 60. výročí v roce 2005.

Anketa

Vadí vám, že je při oslavách konce války vyzdvihován Stalin?
Ano
66,4 %
Ne
33,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 7711 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám