Hlavní obsah

Moskvu drtí rekordní vedra. Teploty jsou nejvyšší za 120 let

Moskva

Moskva kromě koronaviru čelí tento týden také rekordní vlně veder. Ve středu zaznamenala ruská metropole teploty přesahující 36 stupňů Celsia, což je nejvyšší hodnota pro tento den od roku 1901, kdy bylo naměřeno 34,7 stupně.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Vlna veder v Moskvě překonala více než 120 let starý rekordVideo: Reuters

 
Článek

Někteří obyvatelé Moskvy vlnu veder snášejí špatně. Průměrné teploty se v hlavním městě Ruska v červnu obvykle pohybují kolem 22 stupňů Celsia. „Je to peklo, čiré peklo,“ uvedla Moskvanka Tanja Treťjakovová, citovaná deníkem The Washington Post.

Delta v Moskvě kosí i plně očkované

Zahraniční

Podle moskevské meteorologické stanice VVC se jedná o nejvyšší teplotu od roku 1948, kdy byla stanice otevřena. Marina Makarovová z hlavní ruské meteorologické stanice Rošydromet uvedla, že se jedná o největší vedra za 120 let. „Moskva zaznamenala nebývale vysoké teploty a připisujeme je globálnímu oteplování,” řekla.

Nejvyšší teplotu vůbec dosud zaznamenala Moskva v roce 2010 v červenci, kdy rtuť v teploměrech vystoupala na 38 stupňů. Na vině ale tehdy byly rozsáhlé požáry lesů a rašelinišť nedaleko hlavního města.

Rusko děsí vlastní nová mutace. Léky na nakažené už nezabírají

Evropa

Vedra aktuálně netrápí pouze Moskvu, druhé největší ruské město Petrohrad zaznamenalo tento měsíc nejvyšší teploty od roku 1998, pohybují se kolem 34 stupňů. Ochladit by se mělo až začátkem července.

Vlna veder zasáhla Moskvu ve chvíli, kdy hlavní město bojuje s koronavirovou variantou delta. Ve čtvrtek zaznamenalo Rusko nejvyšší denní přírůstek nakažených od konce ledna. V Moskvě i Petrohradu navíc zemřelo nejvíce lidí (92 a 99) za den. Ministr zdravotnictví Michail Muraško uvedl, že v nemocnicích zůstává kvůli covidovým pacientům neobsazených jen 15 procent lůžek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám