Hlavní obsah

Moskva hlásí konec manévrů kolem Ukrajiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu ohlásil prezidentovi Vladimirovi Putinovi, že část vojenských cvičení, do nichž se zapojila vojska všech vojenských okruhů, již skončila a další také brzo skončí. Šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov současně prezidentovi navrhl, aby se pokračovalo v diplomatických jednáních se Západem, napsala agentura Interfax. Návrh prý Putin podpořil.

Foto: Ukrainian Armed Forces, Reuters

Ukrajinské tanky při cvičení v Chersonské oblasti

Článek

„(Jednání) by se samozřejmě neměla vést donekonečna, ale v dané etapě bych navrhl v nich pokračovat a prodloužit je,“ řekl Lavrov s tím, že možnosti ještě nejsou vyčerpány. „Vždy je tu šance,“ odpověděl Lavrov na Putinův dotaz ohledně možnosti dosažení konsensu se Západem. Po Lavrovově vyjádření rubl a akcie na moskevské burze prudce posílily, uvedl Interfax.

Foto: Alexei Nikolsky, ČTK/AP

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu

Ruské ozbrojené síly se účastní cvičení Allied Resolve – 2022 v Bělorusku. Manévry by měly trvat do 20. února. „Chci ještě jednou zopakovat, že cvičení proběhnou, některá z nich byla dokončena, některá se dokončují, něco zbývá udělat, s ohledem na rozsah,“ řekl Šojgu.

V Bělorusku jsou desítky tisíc ruských vojáků. Začal nácvik obrany před útokem zvenčí

Evropa

Doporučení pokračovat v jednáních se Západem a ohlášené brzké ukončení rozsáhlých manévrů v blízkosti hranic s Ukrajinou přicházejí v době, kdy se Západ obává ruské invaze na Ukrajinu kvůli přítomnosti více než 100 tisíc ruských vojáků u ukrajinských hranic a na cvičení v sousedním Bělorusku. K útoku by podle dřívějších vyjádření Washingtonu mohlo dojít „kdykoliv“.

Foto: Novinky

Rozmístění ruských jednotek v okolí Ukrajiny a na Krymu na konci ledna.

Ruské ministerstvo zahraničí na deseti stranách připravilo odpověď na reakci Spojených států a Severoatlantické aliance na návrhy Ruska ohledně bezpečnostních záruk, řekl Šojgu. Reakce západních zemí na otázky ohledně interpretace principu nedělitelné bezpečnosti označil Lavrov za neuspokojivé, Moskva podle něj bude usilovat o konkrétní reakci každé oslovené země.

Foto: Sputnik, Reuters

Jednání ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova (vlevo) s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

Reklama

Výběr článků

Načítám