Hlavní obsah

Morava se u Děvína vylila z břehů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po deštích, vysokých teplotách a rychle tajícím sněhu dosáhla hladina Dunaje a Moravy úroveň prvního stupně povodňové aktivity. Silný proud Dunaje pod hradem Děvín způsobil to, že se řeka Morava vylila z břehů. Obě řeky se pod hradem stékají.

Morava vylitá z břehů u DěvínaVideo: Ivan Vilček

 
Článek

V neděli Dunaj kulminoval u Děvína a v průběhu pondělí hladina klesla o deset centimetrů. V Děvíne Morava zaplavila cyklotrasu i turistický chodník.

Na Vánoce sněžilo téměř na celém území Slovenska, ale pak zemi zasáhla vlna teplého počasí a sníh začal rychle tát. Hladiny řek Myjava, Nitra, Orava, Hron, Bodrog a Latorica rychle stoupaly.

Dunaj v centru BratislavyVideo: Ivan Vilček

V pondělí dosáhly teploty v jižních částech Bratislavského, Banskobystrického a Košického kraje deseti až patnácti stupňů Celsia. Web imeteo.sk v této souvislosti konstatoval, že západní část země zažila nejteplejší Vánoce v novodobé historii.

Na kulminaci se připravují rovněž na maďarském toku Dunaje. V Budapešti v pondělí uzavřeli pro dopravu dolní část nábřeží.

Praha kvůli velké vodě uzavřela náplavky

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám