Hlavní obsah

Praha kvůli velké vodě uzavřela náplavky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zvýšené hladiny řek a potoků sleduje také Praha a Středočeský kraj. Metropole v pondělí rozhodla o uzavření náplavek a zavřela se také protipovodňová vrata na Čertovce.

Foto: HZS Praha

Hasiči asistují u zavírání vrat Čertovky

Článek

O preventivních krocích rozhodl v pondělí Povodňový orgán hl. m. Prahy. „Od 13 hodin budou platit pro Pražany a návštěvníky Prahy mimořádná bezpečnostní opatření související se zvýšeným rizikem povodní. Uzavřené budou náplavky a budou aktivované další protipovodňové zábrany,“ uvedl primátor Prahy Bohuslav Svoboda (ODS).

Na rozhodujících vodních tocích, kterými jsou Vltava a Sázava, se zvýšily průtoky. Sice se očekává jejich kulminace a budoucí pokles, přičemž Berounka již kulminovala, ale i s ohledem k plánovaným manipulacím na Vodní nádrži Orlík bude zvýšený průtok nadále trvat, a to i několik dní.

Kromě uzavření protipovodňových vrat na Čertovce dochází od pondělních 13 hodin z preventivních důvodů také k zastavení provozu přívozů v Praze 1, 2 a 6.

Hladiny stoupají, nejvyšší povodňový stupeň je na 21 místech

Domácí

V Praze 1, 2 a 5 se pak uzavřou náplavky pro veřejnost, a to včetně nástupu a výstupu do lodí a z lodí. Správce náplavek je již v kontaktu s provozovateli.

Zaparkovaná vozidla na místě je nutné vyparkovat, aby nehrozilo žádné nebezpečí ani škoda na majetku. Vozidla proto budou strážníci a služby odtahovat. Všechna přijatá opatření platí do odvolání.

Výjimka platí pro provoz botelů Admirál, Albatros a Matylda a posádek provozujících plavby lodí, kterých se opatření netýkají.

Přijaté kroky jsou nyní preventivní a město bude dále sledovat vývoj situace. Nejhorší situace byla v pondělí po poledni podle ČHMÚ na horním povodí Sázavy, odkud ještě přitéká další voda.

V obci na Jihlavsku evakuovali lidi kvůli podemleté hrázi. 300 tun kamene ji stabilizovalo

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám