Hlavní obsah

Moldavsko krátce uzavřelo vzdušný prostor. Asi kvůli balonu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Moldavsko v úterý na několik hodin uzavřelo svůj vzdušný prostor. Krok úřady zdůvodnily zajištěním bezpečnosti civilní dopravy, informovala moldavská média. Úřad pro civilní letectví později podle agentury Reuters uvedl, že obdržel zprávu ministerstva obrany o tom, že nad severem země – poblíž hranic s Ukrajinou – byl spatřen malý objekt připomínající meteorologický balon.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Upozornění o uzavření vzdušného prostoru vydaly moldavské úřady v 11:24 místního času (10:24 SEČ). „Vážení cestující, v tuto chvíli je vzdušný prostor Moldavské republiky uzavřen. Čekáme na obnovení letů,“ uvedla moldavská letecká společnost Air Moldova na Facebooku.

Úřad pro civilní letectví později uvedl, že vzdušný prostor uzavřel „vzhledem k povětrnostním podmínkám a nemožnosti pozorovat a identifikovat objekt a jeho dráhu letu“. Vzdušný prostor byl otevřen, jakmile úřady došly k závěru, že objekt neohrožuje bezpečnost lidí. Stalo se tak asi za hodinu a půl, ve 14:47 (13:47 SEČ).

Oznámení přišlo v době napětí mezi bývalou sovětskou republikou a Ruskem, kdy Moskva vede válku na Ukrajině, která sousedí s Moldavskem. Po blíže neupřesněném letícím objektu podobném meteorologickému balonu v úterý pátralo ve svém vzdušném prostoru rovněž sousední Rumunsko.

Rumunsko pátralo po neupřesněném objektu, který byl podobný balonu

Zahraniční

Moldavsko minulý týden uvedlo, že nad jeho vzdušným prostorem přeletěly ruské střely mířící na sousední Ukrajinu. Kišiněv má s Ruskem napjaté vztahy kvůli situaci v separatistickém regionu Podněstří, kde má ruská armáda své jednotky.

Prozápadní moldavská prezidentka Sanduová v pondělním televizním projevu řekla, že moldavské úřady potvrdily informace o chystaném převratu, které jim předala Ukrajina. Ty hovoří o tom, že Rusko plánuje mimo jiné využít osob ze zahraničí k protestům, které mají vést ke svržení prozápadní vlády v Kišiněvě.

Rusové to v úterý odmítli. „Tato obvinění jsou zcela nepodložená a bez důkazů,“ uvedla v prohlášení mluvčí ruské diplomacie Marija Zacharovová.

Tvrzení Kišiněva má podle ní posloužit k „ospravedlnění vlastních nezákonných akcí“ a „odvedení pozornosti od vnitřních problémů“ země. Obvinila také Ukrajinu, že se snaží „zatáhnout Kišiněv do tvrdého střetu s Ruskem“.

Moldavsko, kde žije asi 2,6 milionu obyvatel, je vklíněné mezi Ukrajinu a Rumunsko. Od začátku války na Ukrajině se dostalo pod enormní tlak zesílený obavami, že by Rusko mohlo rozšířit invazi i na moldavské území, aby k Moskvou ovládaným územím připojilo proruské separatistické Podněstří. Již od začátku války na Ukrajině před téměř rokem se i Moldavsko snaží navázat bližší vztahy se svými západními partnery. Loni v červnu přiznala EU Moldavsku, stejně jako i Ukrajině, status kandidátské země.

Moldavsko: Rusové u nás chtějí provést násilný převrat

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám