Hlavní obsah

Rumunsko pátralo po neupřesněném objektu, který byl podobný balonu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rumunsko v úterý pátralo ve svém vzdušném prostoru po blíže neupřesněném letícím objektu podobném meteorologickému balonu. Letectvo k němu vyslalo dvojici stíhaček MiG-21, které však objekt nenalezly. Informoval o tom server Digi24 s odvoláním na rumunské ministerstvo obrany.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Kontrolní systém rumunského letectva zaznamenal krátce po poledni nad jihovýchodní částí země malý vzdušný cíl s charakteristikami meteorologického balonu, který se pohyboval ve výšce přibližně 11 tisíc metrů, uvedlo v prohlášení ministerstvo.

„Posádky dvou letounů nepotvrdily přítomnost vzdušného cíle ani vizuálně, ani na palubních radarech,“ uvedlo ministerstvo s tím, že letouny se v oblasti zdržely přibližně půl hodiny a poté se vrátily na leteckou základnu.

Server Digi24 připomíná, že Moldavsko – které je východním sousedem Rumunska – v úterý na několik hodin uzavřelo svůj vzdušný prostor. Krok úřady podle moldavských médií zdůvodnily zajištěním bezpečnosti civilní dopravy.

Začátkem února stíhačka americké armády sestřelila čínský balon, který Spojené státy označily za špionážní a který přelétl nad americkým územím. Peking sestřelení svého balonu odsoudil a uvedl, že šlo o civilní objekt, který sloužil k meteorologickému výzkumu.

Podle USA byly čínské špionážní balony zpozorovány již dříve na pěti kontinentech a jsou součástí rozsáhlého rozvědného programu, který Čína vede roky.

Tajemné objekty nad USA nebyly řízené, mimozemšťani za nimi ale nejspíš nejsou

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám