Hlavní obsah

Moldavsko postavilo opoziční proruskou stranu Šor mimo zákon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moldavsko s okamžitou platností postavilo mimo zákon proruskou opoziční stranu Šor. Rozhodl o tom tamní ústavní soud. Učinil tak na základě článku 41, který označuje za protiústavní všechny politické strany, „jejichž činnost směřuje proti politické pluralitě, principům právního státu, suverenitě, nezávislosti a územní celistvosti Moldavské republiky“.

Foto: Profimedia.cz

Zakladatel strany Ilan Šor

Článek

Podle moldavského zpravodajského webu Newsmaker si dosavadní poslanci této strany mohou své mandáty ponechat, ale pouze jako nezávislí, bez možnosti vstupovat do jiných politických frakcí.

To se týká i politických představitelů v orgánech místní správy - například nedávno zvolené kandidátky za Šor Ievghenie Guculové, kterou promoskevská lobby vynesla do vedoucí funkce v moldavské autonomní oblasti Gagauzsko. To je potenciálně stejně problematický region, jakým je byť moldavské, ale fakticky Ruskem ovládané Podněstří.

Rozhodnutí soudu podpořila prezidentka Maia Sanduová. „Moldavané si cení a chtějí žít v demokratickém právním státě, kde zločinné organizace nejsou chráněny, ale je jim znemožněno uchvátit (moc) v zemi,“ uvedla Sanduová na Facebooku. „Politická strana stvořená korupcí za účelem korupce představuje nebezpečí pro ústavní pořádek a bezpečnost ve státě,“ napsala.

Zakladatel strany Ilan Šor podle ruské agentury RBK v reakci označil vedení země za „režim psychopatů“, který se „mstí stovkám tisíc lidí v Moldavsku, již vidí ve straně Šor naději na změnu situace k lepšímu.“

Politická kariéra jako ochrana před justicí

Strana Šor se zrodila z původního hnutí Rovnost (Mișcarea social-politică „Ravnopravie”) v roce 1998. Politický subjekt změnil název v roce 2016 podle nového šéfa Ilana Šora, tehdy již stíhaného moldavského byznysmena židovského původu a starosty moldavského města Orhei.

O rok později soud poslal Ilana Šora na sedm a půl roku za mříže za to, že vyvedl z moldavského bankovnictví miliardu dolarů. Zatímco soudně napadený rozsudek posuzoval odvolací soud, Šor uprchl z domácího vězení do zahraničí (nyní žije v Izraeli). To mu ale nijak nebránilo v tom, aby se v roce 2019 stal jedním ze sedmi poslanců za svou stranu, která se poprvé probojovala do parlamentu.

Foto: Profimedia.cz

Marina Tauberová

Pravou rukou Šora je Marina Tauberová, která v Moldavsku řídila loňské i letošní protivládní protesty. Tauberová byla zadržena počátkem května na kišiněvském mezinárodním letišti, když se pokoušela uprchnout z Moldavska. Šor byl v odvolacím řízení shledán vinným z krádeže bankovních prostředků a soud jej v nepřítomnosti poslal za mříže na 15 let.

Šor rovněž minulý měsíc zveřejnil otevřený dopis adresovaný ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi a dalším světovým lídrům (Číny, Turecka, Indie a Brazílie), aby vznesli otázku Moldavska v OSN. Obvinil moldavské úřady, že se v zemi dopouštějí „genocidy“, ničí opozici a zavádějí cenzuru.

Separatisté v moldavském Podněstří žádají o navýšení ruského kontingentu

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám