Hlavní obsah

U hranic s Polskem táboří dva tisíce migrantů. Ozývají se i výstřely

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kuźnica

Zhruba dvě tisícovky migrantů se utábořily nedaleko běloruského městečka Bruzgi u polských hranic. Polským pohraničníkům se v pondělí podařilo nápor migrantů, kteří se pokoušeli všemožnými způsoby překonat provizorní oplocení, odrazit. V noci na úterý byla podle polské policie situace klidná.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Migranti u polských hranicVideo: Reuters

 
Článek

Hranice by se podle polského mluvčího vlády Piotra Müllera mohlo pokusit překonat až 10 tisíc dalších migrantů, kteří ještě mohou dorazit. Polsko kvůli tomu už posílilo svou pohraniční stráž na zhruba 12 tisíc jednotek. S obranou hranic pomůže také Litva, která na místo vyslala blíže nespecifikovaný počet jednotek.

Podle polské policie byla v noci situace na hranicích klidná, další nápor ale očekává v úterý. Ještě v pondělí večer se navíc na místě ozývaly i výstřely. Podle nezávislé běloruské zpravodajské služby Nexta se zřejmě jednalo o varovné výstřely ze strany Lukašenkových vojáků, kteří migranty usměrňují na své straně hranic. Bělorusko střelbu potvrdilo, tvrdilo ale, že přišla z polské strany.

Napětí na bělorusko-polských hranicích eskaluje. Míří k nim stovky migrantů

Evropa

„Není náhodou, že k útoku na hranice došlo právě teď. Lukašenkův režim přijal tento princip jednání. Máme co do činění s hybridním útokem. Jsme odpovědní nejen za bezpečnost Polska, ale také Evropské unie,“ řekl polské stanici TVP Info ministr obrany Mariusz Błasczak.

Lidé vědí, že je běloruský prezident Alexandr Lukašenko využívá, ale nemají žádnou budoucnost.
Barwa Nusredín Ahmed, migrant

Zpravodajské stanici BBC se na hranicích povedlo sehnat vyjádření některých migrantů. Jedním z nich byl Barwa Nusredín Ahmed, který do Minsku dorazil zhruba před měsícem z Iráku s manželkou a třemi dětmi. Ahmed BBC prozradil, že pondělní přesun k hranicím migranti zorganizovali sami na sociálních sítích. Dodal ale, že je Bělorusko k tomuto kroku tlačilo.

Foto: Leonid Shcheglov, ČTK/AP

Migranti se v pondělí pokoušeli překonat hraniční oplocení mezi Běloruskem a Polskem

Tusk: Polsko by mělo kvůli migrantům na hranicích zmobilizovat NATO

Evropa

„Lidé vědí, že je běloruský prezident Alexandr Lukašenko využívá, ale nemají žádnou budoucnost,“ řekl Ahmed.

Migrantům se na některých místech dokonce podařilo za pomocí nůžek či lopaty zničit ostnatý drát, pohraničníci je ale zatlačili zpět a přes hranice je nepustili.

Evropská komise nařkla Bělorusko z toho, že nadále využívá lidi jako pěšáky ve své kampani proti Evropské unii. Šéfka Komise Ursula von der Leyenová už vyzvala členské státy, aby vůči Bělorusku schválily další sankce.

Foto: Leonid Shcheglov, ČTK/AP

Zhruba dvě tisícovky migrantů se utábořily poblíž hranic s Polskem

Polsko a pobaltské země viní Minsk ze záměrného posílání migrantů na jejich území. Režim autoritářského prezidenta Alexandra Lukašenka tak podle nich činí ve snaze destabilizovat EU a pomstít se za sankce, které Unie na jeho režim uvalila za porušování lidských práv a brutální potlačování běloruské opozice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám