Hlavní obsah

Tři v naději. Souboj o kancléřské křeslo se vyrovnal

Právo, vpl

Podle posledních průzkumů veřejného mínění se šest týdnů před parlamentními volbami v Německu vyrovnal souboj o nástupnictví Angely Merkelové na postu kancléřky.

Foto: Reuters

Kandidáti na německého kancléře. Zleva Armin Laschet, Annalena Baerbocková a Olaf Scholz

Článek

Podpora křeťanskodemokratického dvojbloku (CDU/CSU) se vypařila poté, co jeho kandidáta Armina Lascheta minulý měsíc nafilmovali, jak se směje při návštěvě místa ničivých povodní.

Náskok CDU se za měsíc zmenšil z jedenácti bodů na pouhé tři. Z toho, co se zdálo jako procházka k vítězství, se stal těsný souboj tří stran.

Kandidát na kancléře se na místě apokalypsy smál

Zahraniční

Zelení nyní v jednom průzkumu zaostávají za CDU o pouhé tři body, přestože promarnili svůj náskok v počáteční kampani, v níž se Annalena Baerbocková, jejich kandidátka na kancléřku, zapletla do řady skandálů.

Největší prospěch by však mohli mít sociální demokraté (SPD), kteří podle jednoho z průzkumů předstihli Zelené a nyní jsou na druhém místě. Kdyby Němci volili kancléře přímo, vítězství by jejich lídru Olafu Scholzovi, nynějšímu ministru financí, nejspíš ne­uniklo.

CDU od doby, kdy se Laschet smál s kolegy v pozadí, zatímco německý prezident pronesl pochmurný projev na počest obětí povodní, neustále ztrácí.

Kandidátka na kancléřku se domáhá kvót pro uprchlíky

Evropa

Söder: Už je pozdě

Laschet se ocitl pod silným tlakem, aby situaci změnil. Jeho poslední vystoupení v kampani však jeho stranu nijak neuklidnila.

Straničtí aktivisté kroutili hlavou poté, co Laschetův tým zařídil, aby vstoupil do ringu v boxerské tělocvičně a vyfotil se, což vyvolalo nevyhnutelné titulky o tom, že jejich muž směřuje ke knokautu.

Němečtí sociální demokraté v průzkumech dohánějí CDU/CSU

Zahraniční

„Nedá se říct, že by všechno šlo perfektně. Musíme si teď vyhrnout rukávy,“ řekl tento týden německé televizi Markus Söder, lídr bavorské sesterské strany CDU.

Söder v boji o kandidaturu těsně prohrál s Laschetem a na znamení rostoucího napětí mezi stranami se neubránil rýpnutí do rivala. „Mnozí lidé říkají, že by dali přednost mně jako kandidátovi,“ řekl, „ale už je pozdě, volební lístky se už vytiskly a volební plakáty visí.“

Co říkají průzkumy
Podle víkendového průzkumu agentury Insa předstihla SPD Zelené a s 20 procenty se dostala na druhé místo za CDU s 25 procenty. Zelení měli 18 procent.
Konkurenční průzkum agentury Forsa z minulého týdne přisoudil CDU 23 procent, Zeleným 20 procent a SPD 19 procent.

Reklama

Výběr článků

Načítám