Hlavní obsah

Anglie a Skotsko jsou až do února v přísném lockdownu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Uzavřené školy, zákaz vycházení, práce z domova, zavřené restaurace, hospody a bary, nefungující služby a volnočasové aktivity. V Anglii a Skotsku začal od první minuty úterý platit přísný lockdown, píše server týdeníku Focus. Tato opatření by měla trvat až do poloviny února. Premiér Boris Johnson vyzval obyvatele, aby zůstali doma a ven vycházeli jen v případě nutnosti.

Foto: Jeff Overs/bbc, Reuters

Britský premiér Boris Johnson

Článek

„Museli jsme zavést lockdown, abychom dostali mutaci koronaviru pod kontrolu,“ prohlásil Johnson v televizi. Nová mutace koronaviru se přenáší o 50 až 70 procent snadněji. „To znamená, že musíte zůstat doma,“ dodal premiér.

Ven by měli lidé vycházet, jen pokud půjdou na nákup, k lékaři, popřípadě do práce. „Týdny, které jsou před námi, budou dosud nejtěžší,“ uvedl Johnson.

ON-LINE: Za pondělí přibylo 12 860 nakažených

Koronavirus

Výhodou podle něj je, že Británie vstupuje „do poslední fáze boje“ a konec pandemie „je na dohled“. Přísný lockdown by měl trvat až do poloviny února, tehdy by ale měli být naočkovaní všichni lidé ve čtyřech rizikových skupinách.

Mutace koronaviru se potvrdila také na Slovensku

Koronavirus

Podobná uzávěra jako v Anglii začala kvůli šíření koronaviru platit také ve Skotsku. Regionální vlády Skotska, Walesu a Severního Irska rozhodují o svých opatřením v boji s koronavirem samy, nezávisle na ústřední vládě v Londýně, která stanovuje pravidla pouze pro Anglii.

Za posledních 24 hodin Británie zaznamenala 58 784 potvrzených případů nákazy koronavirem a dalších 407 úmrtí s covidem-19. Celkem se infekce potvrdila již u více než 2,7 milionu lidí, zemřelých s covidem-19 eviduje Británie už 75 431.

Reklama

Výběr článků

Načítám