Hlavní obsah

Matku Navalného nepustili do márnice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Matku Alexeje Navalného a jeho advokáty v pondělí nepustili do márnice, kde je patrně tělo kritika Kremlu uloženo, oznámila opozičníkova mluvčí Kira Jarmyšová. Navalného tým je přesvědčen, že aktivista byl ve vězeňské kolonii IK-3 zavražděn, a ruské úřady proto záměrně skrývají jeho tělo. Odpoledne matka zesnulého opozičního politika navštívila vyšetřovací výbor v Salechardu.

Matka Alexeje Navalného navštívila úřad vyšetřovatele v Salechardu.Video: Reuters

 
Článek

„Alexejova matka a jeho právníci dorazili do márnice brzy ráno. Nebylo jim dovoleno vstoupit. Jeden z advokátů byl doslova vytlačen. Když se personálu zeptali, zda tam bylo Alexejovo tělo, neodpověděl,“ napsala Jarmyšová na sociální síti X.

„Vyšetřovací výbor matce a právníkům řekl, že vyšetřování Navalného smrti bylo prodlouženo. Jak dlouho to bude trvat, se neví. Příčina smrti je stále ‚neurčena‘. Lžou, zdržují a ani se tím netají,“ dodala Navalného mluvčí.

Odpoledne Navalného matka Ljudmila navštívila vyšetřovací výbor Ruské federace v Salechardu. Video zveřejnila bez bližších informací agentura Reuters.

Ruská média v pátek psala, že Navalnyj zemřel na následky „krevní sraženiny“, tamní vězeňská služba oznámila, že opozičník po procházce upadl do bezvědomí a už se jej nepodařilo oživit.

Navalnyj byl v minulosti otráven, ruský opozičník z toho vinil ruského prezidenta Vladimira Putina. Navalnyj byl uvězněn hned po návratu do vlasti z Německa, kde jej z otravy vyléčili. Za mřížemi byl už třetím rokem. Ruské soudy mu uložily několik trestů, mimo jiné za údajný extremismus. Navalnyj veškerá obvinění odmítal.

Tisíce lidí podpořily petici za vydání Navalného těla rodině

Zahraniční

Ruské úřady záměrně ukrývají Navalného tělo, tvrdí jeho tým

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám