Hlavní obsah

Tisíce lidí podpořily petici za vydání Navalného těla rodině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Více než dvanáct tisíc lidí podpořilo k nedělnímu odpoledni petici, která vyzývá ruské úřady, aby vydaly tělo zemřelého opozičníka Alexeje Navalného pozůstalým. Oznámila to ruská platforma na ochranu lidských práv OVD, která akci odstartovala v sobotu.

Foto: Stringer, Reuters

Pietní místo v Petrohradě, kam lidé přicházejí uctít památku Alexeje Navalného.

Článek

„Tělo musí být vydáno co nejdříve. Alexej Navalnyj by měl být přinejmenším po smrti se svými blízkými,“ uvedla platforma na sociální síti Telegram.

Kritici viní ruské vyšetřovatele, že záměrně zadržují Navalného ostatky, aby znemožnily zjištění příčiny jeho pátečního úmrtí v trestanecké kolonii. Úřady tvrdí, že Navalnému se udělalo po procházce v mrazivém počasí nevolno a že ztratil vědomí.

Lékaři jej prý oživovali, ale neúspěšně. Některá ruská média informovala, že příčinou úmrtí měla být krevní sraženina.

Byl zavražděn, zemřel ve 14:17, uvedla Navalného mluvčí

Zahraniční

Podle nedělní informace ruského, vůči Kremlu kritického listu Novaja Gazeta Europa se tělo Navalného nachází v nemocnici v sibiřském městě Salechard poblíž trestanecké kolonie IK-3, v níž byl opozičník vězněn.

Deník se odvolává na místní obyvatele. Cituje také nejmenovaného lékaře záchranné služby, podle nějž měl Navalnyj na těle modré fleky způsobené údajně křečemi.

„Jako zaměstnanec záchranné služby s poměrně bohatými zkušenostmi mohu říci, že taková zranění, jak je popisují ti, kteří je viděli, se objevují v důsledku křečí,“ uvedl lékař. Z jeho výpovědi ale vyplývá, že on sám tělo neviděl a že informaci měl od kolegů.

„A taky říkali, že měl modřinu i na hrudi. Ta by mohla být indicií srdeční masáže při oživovacích pokusech,“ citoval deník lékaře.

Do trestanecké kolonie, kde zemřel Navalnyj, přijela jeho matka

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám