Hlavní obsah

Matka tří dětí se chce postavit Putinovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtyřicetiletá matka tří dětí a komunální politička z ruského Rževu Jekatěrina Duncovová ve středu oficiálně podala žádost, aby ji Ústřední volební komise zaregistrovala jako kandidátku do voleb ruského prezidenta. Učinila tak poté, co splnila první zákonnou povinnost a zajistila si přímou podporu nejméně pěti set navrhovatelů. Ústřední volební komise má na posouzení žádosti pět dnů.

Foto: Alexander Zemlianichenko, ČTK/AP

Jekatěrina Duncovová

Článek

Duncovová pro média uvedla, že „nejde do voleb proti někomu“. Chce obnovit mír a prosazovat v Rusku demokratické hodnoty. „Podotýkám, že žádné důvody pro zamítnutí registrace nejsou,“ napsala poté na svém telegramovém účtu.

Pokud komise vydá kladné stanovisko, bude si muset budoucí kandidátka do 25. ledna sehnat podpisy nejméně tří set tisíc podporovatelů ze 40 ruských regionů, přičemž z každého z nich může vykázat jen 7,5 tisíce podpisů. Zaangažovat do tohoto náročného procesu chce dobrovolníky.

„Stejně jako dosud spoléhám na vaši pomoc. Věřím, že společně tento úkol zvládneme,“ napsala Duncovová na sociální síti.

Putin půjde do voleb jako nezávislý kandidát. Spřízněné partaje ho podpoří

Evropa

Veřejné hlasování navrhovatelů se neobešlo bez prvních problémů. Na místo dorazilo místo nezbytných pěti set celkem 719 lidí, zvednout ruku pro svou kandidátku se podařilo 521 z nich. Ochranka odmítla některé vpustit do sálu, v budově chvílemi vypínali elektřinu. Na místo se dostavila i policejní hlídka.

Už dostala předvolání na prokuraturu

Duncovová je novinářka. Uvádí, že má vystudované dvě vysoké školy, kromě televizní žurnalistiky absolvovala také práva. Ve volném čase funguje jako koordinátorka dobrovolnického sboru ve Rževu v Tverské oblasti, který se zabývá vyhledáváním ztracených dětí a dospělých.

„Je velmi těžké vnímat reálný život jako něco pozitivního. Lidé, s nimiž jsem byla v kontaktu, mi říkali, že posledního půldruhého roku žijí ze setrvačnosti,“ uvedla v rozhovoru pro Večernije vědomosti.

„V naší zemi panuje taková situace, že tu není nikdo, kdo by hájil demokratické hodnoty. Někteří sedí (ve vězení), jiní jsou stíháni. Počínaje únorem (2022, začátek války na Ukrajině - pozn. red.) jsou lidé jako v křeči, v depresi. K takovým lidem patřím i já,“ prohlásila.

„Není to o tom, že „já chci být prezidentkou“. Já a moji souputníci, ti, se kterými jsem na jedné vlně, jsme se spojili a rozhodli se, že máme co nabídnout naší zemi. Víme, jaké chceme Rusko vidět v budoucnu,“ prohlásila také.

Potvrdila, že již byla předvolána k výslechu, kde čelila dotazům, proč si myslí, že se Rusko posledních deset let ubírá špatným směrem a jakým, či jaký je její vztah ke speciální vojenské operaci (ozbrojené ruské agresi proti Ukrajině - pozn. red.).

„Snažíme se ale pohybovat striktně v právním rámci. Je pro mě důležité neudělat chybu, nezklamat očekávání lidí,“ uvedla.

Rusové chtějí uspořádat volby i na Ukrajině

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám