Hlavní obsah

„Manipulativní a nechutné“. Kyjev protestuje proti volebnímu plakátu rakouských Svobodných

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinské velvyslanectví ve Vídni protestovalo na rakouském ministerstvu zahraničí proti plakátu, s nímž jde do nadcházejících evropských voleb opoziční krajně pravicová Svobodná strana Rakouska (FPÖ). V diplomatické nótě ambasáda uvedla, že plakát vytváří základnu pro ospravedlňování ruských válečných zločinů na Ukrajině.

Foto: Profimedia.cz

Volební plakát rakouských Svobodných

Článek

Na plakátu jsou vyobrazeni šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským při pozdravném polibku. Pod nimi je velkými písmeny vyvedeno heslo „Zastavte šílenství EU“.

Dalšími hesly, natištěnými menšími písmeny, pak FPÖ kritizuje „azylovou krizi“, „válečné štvaní“, „ekologický komunismus“ a „koronavirový chaos“. To vše doprovází obrázky tanku, člunu s migranty a větrné elektrárny.

Podle ukrajinského velvyslanectví ztělesňuje plakát strategii, která „manipulativně a zkresleně“ vysvětluje válku na Ukrajině. Kromě toho „uráží a zesměšňuje“ ukrajinský lid. Tato „politika klamání a lží je naprosto manipulativní a nechutná“, uvedla dále ambasáda podle deníku Kronen Zeitung.

Mluvčí resortu zahraničí nótu potvrdil a bez dalších podrobností dodal, že věc s ukrajinským velvyslancem projednal generální tajemník ministerstva.

Plakát minulý měsíc představil lídr kandidátky FPÖ pro evropské volby Harald Vilimsky, který je poslancem Evropského parlamentu od roku 2014. FPÖ je podle průzkumů jasným favoritem evropských voleb v Rakousku. Může počítat s 30 procenty hlasů, zatímco lidovci (ÖVP) kancléře Karla Nehammera a opoziční sociální demokraté (SPÖ) by mohli získat po dvaceti procentech.

Utajované informace Rusku. Rakousko rozkrývá špionážní skandál

Evropa

Výběr článků

Načítám