Hlavní obsah

Manažeři selhali, na letištích v Evropě vládne chaos

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hodinové fronty na bezpečnostní kontroly, ztracená zavazadla, zrušené lety, stávky. Mnohá evropská letiště ovládl chaos. Fronty se prodlužují a nutí aerolinky rušit lety po stovkách. Další výpadky způsobily přeplněné letové plány, které se vzhledem k nedostatku letištního personálu sestavovaly příliš ambiciózně.

Foto: Profimedia.cz

Hodinové fronty a chaos na letišti v Düsseldorfu.

Článek

„Léto bylo špatně naplánované a současné problémy nemají krátkodobé řešení. Je to systémový problém,“ řekl generální tajemník Evropského sdružení asociací cestovních kanceláří (ECTAA) Eric Dresin.

První letiště, která se začala potýkat s problémy, jsou na severu Německa ve spolkové zemi Severní Porýní-Vestfálsko.

V nejlidnatější spolkové zemi a čtvrté největší totiž 27. června odstartovaly letní prázdniny a ruku v ruce s nimi začal kolaps tamější letecké dopravy.

Příkladem letištního hororu je příběh Rakušana Martina Grünböcka z Vídně. Před více než týdnem jel do Düsseldorfu na služební cestu. Už při cestě tam nastaly problémy.

Kilometrová fronta, ztracené kufry. Na letištích v Německu vládne chaos

Evropa

Ve Frankfurtu mu zrušili navazující let do Düsseldorfu a pak se mu ztratilo i zavazadlo. Kde se nachází, dodnes netuší. Z letecké společnosti Lufthansa mu přišla pouze zpráva, že se kufr našel a byl předán externí spediční firmě k doručení.

„Nevím, která spediční společnost to je. Nemám žádné informace o tom, kde se zavazadlo nachází. Nikam nemůžu zavolat. Netuším, jestli kufr přijde zítra nebo za pět let,“ popisuje Grünböck.

To byl ovšem teprve začátek hororu. Koupil si nové zavazadlo i oblečení na služební cestu. V pátek se měl plánovaně vrátit zpět domů. Vzhledem k informacím, jaké fronty jsou na letišti, dorazil na místo se čtyřhodinovým předstihem.

Odbavil si zavazadlo a vzápětí přišla informace, že Lufthansa zrušila let. Další už nebyl k dispozici. Grünböck se vydal pátrat po kufru. V té chvíli už mu bylo špatně. Bolelo ho břicho a sotva se držel na nohou.

Zmatky a hromady zavazadel na londýnském letišti. Cestující zažili krušné chvíle

Koktejl

Nechal kufr kufrem a ostraha letiště mu zavolala sanitku. V nemocnici šel okamžitě na operační sál s akutním zánětem slepého střeva.

Po víkendu odešel z nemocnice a od té doby se pokouší dostat zpět do Vídně. „V jednom týdnu přijít o dva kufry, podstoupit operaci a najít náhradní let v tomto chaosu, to je šílenství,“ říká.

Lepší to podle jeho slov není ani v Rakousku. Za hororové situace v letecké dopravě jsou podle Grünböcka zodpovědní manažeři letišť a leteckých společností.

„Tohle nespadlo náhle z nebe. Všichni věděli, co přijde, ale nikdo nic neřešil,“ uzavřel.

Peklem si prošli v neděli večer cestující na budapešťském letišti Ference Liszta. Zhruba 200 cestujících muselo v budově přespat, protože ke svým zavazadlům se dostali až druhý den ráno.

Maďarská média informují, že zaměstnanci, kteří mají na starosti vykládku zavazadel, prostě odešli domů.

Osm z deseti nejhorších letišť světa je v Evropě

Cestování

„Ke svým zavazadlům se cestující dostali až v pondělí ráno,“ uvedl web 24.hu. Mezi postiženými byli i cestující linky z Tel Avivu, včetně několika rodin s malými dětmi.

„Všichni museli přespat v tranzitní zóně letiště a přístup k vodě měli jen na WC,“ dodal web. Ke svým zavazadlům se dostali až druhý den ráno, kdy nastoupila ranní směna.

Cestující z Tel Avivu Mária Lontaiová nechápala, že na mezinárodním letišti jim celou noc nikdo neposkytl sebemenší informaci. „Za přepážkou nikdo nebyl a na infolince nikdo nebral telefon,“ kroutila hlavou.

Společnost Budapest Airport, která provozuje budapešťské letiště, ve svém stanovisku uvedla, že z důvodu problémů na jiných letištích se pět letadel zpozdilo o více než hodinu a v Budapešti v krátkém sledu přistálo až osm letadel za sebou.

„Vykládání zavazadel mají na starosti zaměstnanci společnosti Menzies Aviation Hungary, kteří tento nápor nezvládli,“ připustilo vedení letiště.

Anketa

Chystáte se v nejbližší době letět letadlem?
Ano, a děsím se problémů na letišti.
42,9 %
Ano, jsem klidný/klidná.
15,5 %
Ne
41,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2637 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám