Hlavní obsah

Máma je žena, táta muž, vetklo si Maďarsko do ústavy

– Budapešť
Právo, ivi

Dvoutřetinová většina vládních poslanců schválila v úterý novelu maďarské ústavy, která mimo jiné stanovuje, že matka je žena a otec je muž. Novelu podpořilo 134 poslanců, 45 bylo proti a pět se zdrželo hlasování.

Foto: MTI

Premiér Viktor Orbán v parlamentu

Článek

Zmíněnou definici bude obsahovat hned první paragraf maďarské ústavy.

„Základem rodinného vztahu je manželství, resp. vztah rodič-dítě. Matka je žena, táta je muž,“ uvedla ve svém návrhu novely ústavy ministryně spravedlnosti Judit Vargová. Novela ústavy má rovněž chránit původní pohlaví dětí a garantovat výchovu dětí v duchu křesťanské kultury.

Úplně nejlepší by bylo, kdyby ústava obsahovala také formulaci, že Viktor Orbán je muž. Jistota je jistota.
Tímea Szabóová, opoziční poslankyně

Opozice tvrdí, že tímto zásahem do ústavy a dalšími zákony se vláda premiéra Viktora Orbána snaží omezit práva sexuálních menšin. „Vláda nechce porušit práva žádné skupiny obyvatel, ale každý by měl pochopit, že na nátlak různých zájmových skupin a ideologických trendů nesmí být porušena práva našich dětí,“ zdůraznila ministryně Vargová.

Do maďarské ústavy chtějí dodat větu: matka je žena, táta je muž

Evropa

Poslankyně opozičního hnutí Dialog (Párbeszéd) Tímea Szabóová se v parlamentní rozpravě snažila vládní návrh zesměšnit tím, že navrhla, aby do ústavy byla rovněž vložena formulace, že „pes je zvíře a tulipán je rostlina“. „Úplně nejlepší by bylo, kdyby ústava obsahovala také formulaci, že Viktor Orbán je muž. Jistota je jistota,“ dodala poslankyně.

Kolik to v době pandemie zachrání životů?

Szabóová upozornila, že tento návrh novelizace ústavy přichází v době, kdy země jen s těžkostmi zvládá pandemii koronaviru. „Je to podlý a ubohý pokus odvrátit pozornost od nedostatečného zvládnutí pandemie. Kolik lidských životů zachrání váš návrh na změnu ústavy?“ položila řečnickou otázku opoziční poslankyně.

Orbánova europoslance přes lockdown v Bruselu přistihli při hromadné orgii s muži

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám