Hlavní obsah

Malta uzavřela své přístavy pro lodě nevládních organizací

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrov Malta uzavřel své přístavy lodím nevládních organizací, dokud se nevyšetří kauza lodi Lifeline, uvedla to v prohlášení tamější vláda. Do té doby nesmí nejen vplout, ale ani vyplout z maltského přístavu žádná loď nevládní organizace. Italský ministr vnitra Matteo Salvini se připojil a oznámil, že italské přístavy budou pro nevládní organizace, které pomáhají migrantům ve Středozemním moři, uzavřeny po celé léto.

Foto: Darrin Zammit Lupi, Reuters

Pro lodě nevládních organizací jsou nyní přístavy na Maltě uzavřené. Na snímku je přístav ve Valettě

Článek

„Běží vyšetřování (v kauze lodi Lifeline) a dokud se věc nevyjasní, Malta nemůže dovolit podobným subjektům, aby využívaly její přístavy, aby do nich vplouvaly, či z nich vyplouvaly,“ uvedla vláda v prohlášení.

Loď Lifeline stejnojmenné německé nevládní organizace před více než týdnem vzala u libyjských břehů na palubu 234 migrantů z Afriky a chtěla s nimi odjet jako obvykle do Itálie. Tamější ministr vnitra Matteo Salvini, který chce snížit masový příliv migrantů, ale posádce lodi předem vzkázal, že ji nepřijme, protože podle něj nevládní organizace nahrávají pašerákům lidí z Afriky.

Foto: Darrin Zammit Lupi, Reuters

Loď Lifeline zabavila maltská vláda.

Po čtyřdenním jednání loď Lifeline ve středu přijala Malta, která se dohodla s několika dalšími zeměmi EU, včetně Itálie, že jí s migranty z této lodi pomůžou. Maltská vláda loď Lifeline zabavila a zahájila vyšetřování. Podezírá kapitána plavidla, že porušil zákon, když nedbal pokynů italské pobřežní stráže, aby migranty nenaloďoval. Italové mu řekli, že pro ně přijede libyjská pobřežní stráž.

Salvini v rozhlase prohlásil, že nevládní organizace „Itálii uvidí jenom na pohlednici“. Rozhodnutí se podle něj netýká jenom přístupu do přístavů, ale také „zásobování pohonnými hmotami pro nevládní skupiny“. „Jak mi říkají italští vojáci a samotní Libyjci, nevládní organizace pomáhají převaděčům, ať vědomě nebo nevědomě,“ řekl Salvini. Dodal, že Itálie bude nadále „zachraňovat ty, kdo budou záchranu potřebovat“.

Reklama

Výběr článků

Načítám