Hlavní obsah

Malta přijme loď Lifeline s běženci, ale došlápne si na jejího kapitána

Aktualizováno

Malta přijme loď Lifeline, na které se nachází přes 230 běženců, z nichž část převezmou další evropské země. Oznámil to v úterý italský premiér Giuseppe Conte. Malta nicméně zvažuje vyšetřování kapitána lodi Lifeline Clause-Petera Reischa, který podle ní ignoroval pokyny italské pobřežní stráže, aby nenaloďoval migranty a vyčkal na plavidlo pobřežní stráže Libye.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Na palubě záchranářské lodi Lifeline se nachází 230 migrantůVideo: Reuters

 
Článek

Malta dala povolení k přijetí plavidla až poté, co dostala záruky, že od ní část migrantů převezmou další země. Část jich převezme Itálie, oznámil Conte. Pomoc nabídla také Francie.

„Chceme zabránit eskalaci humanitární krize prostřednictvím sdílené zodpovědnosti řady ochotných členských států. Dále provedeme šetření a prozkoumáme akce, které toto plavidlo podniklo,“ uvedla maltská vláda.

Foto: Hermine Poschmann, ČTK/AP

Loď Lifeline s 234 migranty na palubě nechtějí evropské státy přijmout.

Ve svém prohlášení kabinet dále napsal, že „maltský premiér v posledních 48 hodinách vyvinul diplomatické úsilí, aby našel řešení situace lodi Lifeline, kterou způsobily kroky jejího kapitána“.

Nerespektoval pokyny Itálie

Posádka lodi Lifeline nalodila migranty z Afriky u libyjských břehů minulý týden v noci na čtvrtek. Už předtím ji Itálie upozorňovala, aby běžence na palubu nebrala a vyčkala na příjezd lodi z Libye.

Nový italský ministr vnitra Matteo Salvini odmítl Lifeline přijmout a vyzval Maltu, aby tak učinila, když se plavidlo ocitlo v jejích vodách. Malta to ale tehdy odmítla, a loď tak až dosud brázdila Středozemní moře.

Do případu se vložil francouzský prezident Emmanuel Macron, který vyjednával s maltským premiérem Josephem Muscatem. „Evropským řešením může být přístav na Maltě. Je to řešení, které se v současné době zdá být schůdné," řekl mluvčí francouzské vlády Benjamin Griveaux ve vysílání rádia RTL. „Francie je připravena vyslat tým, aby posoudil individuální (azylové) žádosti," dodal Griveaux.

Kauza lodi Lifeline je tento měsíc už druhým případem lodi s migranty z Afriky, která čekala několik dní ve Středomoří, než se jí některá z okolních evropských zemí ujala. Přes 600 migrantů z lodi Aquarius, které začátkem června rovněž odmítla Itálie a následně i Malta, nakonec přijalo Španělsko.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám