Hlavní obsah

Malta nabízí možnost koupit si občanství v EU, stojí 650 000 eur

Novinky, rei
Valletta

Lidé z nečlenských zemí Evropské unie si můžou občanství v ní koupit. Na Maltě ho prodávají za 650 000 eur (zhruba 17,5 miliónu korun). Příslušný zákon přijali tamní zákonodárci v úterý, informoval server německého magazínu Der Spiegel.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Cílem programu je podle předsedy maltské vlády Josepha Muscata zajistit zemi další příjmy a přitáhnout majetné, kteří by zde investovali. Investice ale nejsou podmínkou nabytí občanství, žadatelé nemusí být ani rezidenty na Maltě.

Premiér očekává, že ročně by mohlo občanství dostat zhruba 45 osob, čímž si státní pokladna přilepší o nějakých 30 miliónů eur (810 miliónů korun).

Firma, která bude zpracovávat dokumenty žadatelů, očekává, že jich ročně bude 200 až 300.

Valletta slibuje, že žadatelé o občanství budou pečlivě prověřeni, zda nemají kriminální minulost.

Se získáním maltského občanství obdrží lidé z nečlenských zemí EU také právo volně se pohybovat a pracovat v ostatních evropských zemích včetně České republiky. Malta je členem unie i účastníkem dohody o Schengenském prostoru, která ruší kontroly na vnitřních hranicích.

Nový zákon na Maltě kritizovala opozice. Maltská vláda se hájí poukázáním na to, že některé státy EU (Řecko, Španělsko, Maďarsko) už nabízí občanům zemí mimo blok možnost získání rezidenčních práv.

Anketa

Co si myslíte o maltském zákonu umožňujícím koupi občanství v EU?
Jsem pro.
19,7 %
Jsem proti.
80,3 %
Celkem hlasovalo 2228 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám